Москов обеща ДАНС да действа срещу престъпленията в здравеопазването

Лечение ще се чака само при 6 заболявания

OFFNews 05 октомври 2015 в 11:22 4171 1

Снимка БГНЕС

ДАНС да започне операции срещу престъпленията в здравеопазването. Това обеща здравният министър Петър Москов по време на форум „Иновации в здравеопазването“.

По думите на Москов още този месец ще станем свидетели на това как се действа срещу злоупотребите в здравеопазването.

Здравният министър подчерта, че вече е готово разделянето на основния и допълнителния здравни пакети.

В допълнителния пакет ще влязат само 6 заболявания. Други 20 клинични пътеки пък ще преминат към извънболничната помощ. 

Той обясни, че документът вече е предоставен на Българския лекарски съюз. Относно допълнителния пакет обаче предстоят разговори със здравните застрахователи, за да се определи кои от заболяванията ще бъдат заплащани от Касата и кои – от доброволните фондове.

В пакетите няма да са разделени заболявания, а състояния – тежки и по-леки. Това ще позволи по-тежките случаи да бъдат лекувани по-ефективно и да са по-добре платени от Здравната каса, подчерта Москов.

По думите му в зависимост от моментното си състояние пациентът може да попадне в основния или допълнителния пакет – да бъде приет веднага за лечение или лечението му да бъде отложено. Отложеният прием обаче все пак ще има горна граница, в рамките на която пациентът трябва да бъде приет за лечение, както се случва в други европейски държави.

Отлагането във времето на едни заболявания ще позволи пълното финансиране на други заболявания, които изискват моментално лечение, при това с нова апаратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!