Москов: Няма да дам оставка, разделяме търговците от лекарите в системата

OFFNews 07 април 2016 в 09:22 3855 2

Снимка БНТ

Тази година има повече от 600 000 броя направления. Лекарите няма да са повече предмет на санкции, ако направленията са свършили. 

Това заяви здравният министър Петър Москов по БНТ. По думите му в здравната система няма хаос, а "едно може би трудно, може би срещащо на моменти жестока съпротива, но подреждане на параметрите - връщането ѝ от сегашното състояние на една бездушна и ориентирана към търговски и бизнес цели система към това, което е медицината в целия нормален свят, ориентирана към здравни цели". Наистина, когато здравната система има здравни цели, са заменени с търговски цели - това не е система на здравеопазване. Затова казвам, че лекарите ще се отделят от търговците, каза още министърът. За лекарите системата ще бъде добра, принципна и финансираща адекватно заплащането им. А за търговците ще се грижи невидима ръка на пазара, обясни Москов. 

Разбирам напрежението в съсловието, разбирам и част от позициите, които заема ръководството на Лекарския съюз. Много години в системата не бяха правени промени. Практиките ставаха все по-непрозрачни и всеки търсеше собствения си начин да оцелее без правила или по свои правила, каза министърът. 

За лечението на онкоболните 

 Лечението на онкоболни започва с поставянето на диагнозата и завършва или с излекуването, или с гарантиране на достоен край. Т.е. да избереш отделна част, която ти се струва по-доходна от другите, да не се интересуваш от пациента преди и след това, усложненията по време на лечението, което правиш да не са твоя цел, а да са задача на някой друг, а това пречи на бизнес плана и това спира. Всяка една структура, която досега е лекувала една или друга част от периода на лечение на онкоболните, тя ще може да продължи да го прави, но само като част от договорна верига. Само тогава касата ще сключва договори с тези лечебни заведения. Тук не става въпрос за физическо обединение на болници. Всяка болница, която има в договора клинични пътеки - трябва преди началото на заболяването да бъде предмет на процедура по оценка и стадиране. Това е нова клинична пътека, която касата започва да плаща за първи път. 

Електронизацията ще облекчи работата на джипитата 

Електронизацията започва да се случва и ще облекчи много работата на лекарите. "Имахме дълги разговори миналата седмица с Асоциацията на общопрактикуващите лекари. Съжалявам, че част от нещата, които искат джипитата, не са били предмет на преговорите по Националния рамков договор и мой ангажимент е диалогът да е траен, а през последните седмици постигнахме разумни неща и за гилдията, и за хората", допълни Петър Москов. 

Краткият отговор на това дали ще си подам оставката е "не", заяви министърът на здравеопазването по Нова тв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!