Москов: Не питайте дали ще закриваме болници, а какво ще става с пациентите

OFFNews 24 юни 2015 в 17:51 4171 6

Снимка БГНЕС

Благодарение на новата методика дефицитът в Здравната каса няма да е толкова голям, колкото се очакваше. Това заяви пред bTV здравният министър Петър Москов. 

По думите му заради новата методика, по която НЗОК заплаща на болниците извършените медицински дейности, разходите намалели с около 10% на месец. 

Не ме питайте дали ще закриваме болници. По-важно е какво ще се случва с пациентите, отговори Москов на въпрос за това дали предстои закриване на болници. 

Броят на болниците ще зависи изцяло от националната здравна карта - ще има лечебни заведения там, където е нужно. Нашият приоритет ще е обаче пациентът да бъде цялостно лекуван, коментира министърът. 

Идеята ни е не да харчим по-малко пари, отколкото в момента, а ресурсът да се употребява ефективно, подчерта Москов. 

Той отново обясни разделянето на пакетите на основен и допълнителен, като подчерта, че идеята е хората с тежки и социално значими заболявания да не доплащат за лечение, в това число и за лекарствата, които са необходими за лечението им. 

В момента всеки доплаща за лечение, като част от тези плащания са регламентирани, а други са под масата. Идеята ни е това да не се случва. В допълнителния пакет отново пациентите ще могат да се лекуват, без да доплащат, но в този случай тяхното лечение ще бъде планирано за по-късен етап, ако състоянието им го позволява, така, както се случват нещата по света. Досега системата беше такава, че не се прави разлика между това дали ви боли пръста, или имате нужда от спешна операция, каза Москов. 

Опозицията говори против тези мерки, защото такава й е работата. Малко на принципа "Аз не знам как ще стане, но ама така няма да стане", категоричен е здравният министър. 

Той коментира и информацията, че ВМА е започнала да връща пациенти, защото са свършили парите от Здравната каса. 

Говорих с директора проф. Николай Петров. Става въпрос за това, че там вече се случва този планов прием, за който говорим. Това изобщо не е нещо ново и ще става на база на преценката на лекарите. Няма да има нито един върнат спешен пациент, обясни Петър Москов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови