БСП поиска Плевнелиев да наложи вето на промените на Москов

Симона Костадинова 24 юни 2015 в 13:00 2084 13

Снимка БГНЕС

БСП изпраща писмо до президента Росен Плевнелиев - в него социалистите настояват той да наложи вето на приетите миналата седмица промени в Закона за здравното осигуряване, които положиха основите на реформата на здравния министър Петър Москов.

"Господин президент, днес ще получите писмото ни, чакаме вашата реакция и от нея ще съдим за вас", закани се червената депутатка Корнелия Нинова.

От левицата определиха приетите промени като противоконституционни заради разделянето на пакета от медицински услуги, заплащани от НЗОК, на два - основен и допълнителен. Според тях с промените гражданите няма да имат равен достъп по здравеопазването, както е предвидено в Конституцията.

Разделянето на пакета на две става без ясни критерии и без финансови разчети. Хипотезите, които се развиват от министъра, че в първия пакет ще бъдат социално значими заболявания, а във втория социално незначими, са несъстоятелни. Вероятно той се готви да раздели и хората на социално значими и социално незначими. Това е тежък удар върху здравноосигурителната система в България, твърди депутатът от БСП Емил Райнов.

ОТ БСП обясниха, че в писмото, което изпращат на Плевнелиев, има достатъчно мотиви за налагане на вето и връщане на промените за преразглеждане в пленарна зала.

"Днес внасяме това искане до президента и от реакцията му ще съдим дали той е държавен глава на цялата нация или отново ще вземе страната на силните. Ще разберем дали е загрижен за здравето на народа си или ще взима решения от други мотиви. Ще разберем и дали държавният глава ще спазва Конституцията или отново ще я пренебрегне с други мотиви и цели", каза Нинова.

БСП подчертаха, че ще използват всички възможни инструменти, които имат като опозиция, за да спрат "това безумие в Закона за здравното осигуряване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!