Ексклузивно Глиги пред OFFNews: Руската армия воюва върху трупове, украинската - по кодекса на честта

Мистериозният хепатит при децата може да е причинен от COVID-19

OFFNews Последна промяна на 17 май 2022 в 10:48 616 0

Новият коронавирус може да е причина за мистериозния хепатит при деца, съобщи Ройтерс, позовавайки се на две нови изследвания.

Поредица от събития, вероятно предизвикани от недиагностицирана инфекция с вируса SARSCoV-2, може да води до мистериозни случаи на тежък хепатит при стотици малки деца по света, допускат учените.

Мистериозен хепатит при децата? Какво знаем досега

Децата с COVID-19 са изложени на значително повишен риск от чернодробна дисфункция впоследствие, сочат резултати от изследване, публикувано в електронната библиотека medRxiv, преди да е получило независима оценка.

Но повечето деца с остър хепатит, който е рядко срещано заболяване в тази възрастова група, не съобщават предходна инфекция с новия коронавирус. Вместо това при повечето от тях е регистрирана инфекция с аденовируса 41F, за който обаче няма данни да атакува черния дроб.

СЗО установи над 300 случая на неизвестен хепатит в 20 страни

Възможно е заболелите деца, повечето от които са прекалено малки, за да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, да са прекарали лека или безсимптомна инфекция, минала незабелязано, смята друг екип учени, публикували изследването си в "Лансет Гастроентеролъджи енд хепатолъджи".

Според тяхната теория, остатъчни частици от новия коронавирус в стомашночревния тракт на тези деца може да кара имунната система на децата да реагира прекалено бурно на аденовируса 41F с високи количества протеини на възпалението, които увреждат черния дроб.

Доц. Нина Янчева: И в предишни години е имало случаи на неуточнен хепатит

Авторите на това изследване съветват децата с остър хепатит да бъдат изследвани за наличие на SARS-CoV-2 в изпражненията и за други сигнали за чернодробно увреждане, защото шиповидният протеин на новия коронавирус е "суперантиген", който предизвиква свръхреакция на имунната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X