Медицинските центрове се обединиха в сдружение

OFFNews 15 декември 2023 в 11:13 864 0

медицина

Снимка Pixabay

Извънболнична помощ

Лечебните заведения за специализирана извънболнична помощ вече имат сдружение, вписано в Търговския регистър. Идеята е то да стане национално представително.

Извънболничната помощ обхваща от една страна общопрактикуващите лекари, от друга сме ние, специалистите от извънболнична медицинска помощ. Общопрактикуващите лекари имат такова сдружение още от самото начало на реформата, а специалистите до момента не са имали подобно сдружение, заяви пред БНР председателят на сдружението д-р Катя Ганова, управител на медицинския център в Тервел.

Според д-р Ганова един от основните проблеми в сектора е кадровата криза.

"Страх ме е да си помисля какво би станало в следващите години, когато нашето поколение излезе от строя, а тези години наближават. Това е основното, което ни сплоти и ни накара да направим това сдружение. Това се отнася не само за специалистите – лекари, работещи в извънболничната помощ. Това се отнася и за специалистите по здравни грижи – медицинските сестри, рехабилитатори, акушерки, медицински лаборанти, без които е немислимо осъществяването на качествено здравеопазване", подчерта тя.

Трудности има и със сградния фонд и осигуряването на съвременна апаратура.

На този етап средствата, които пристигат при нас, в нашия медицински център, не са достатъчни да покрием нуждите на лечебното заведение, така че то да осигури качествена медицинска помощ. Имаме нужда от дофинансиране. С новия рамков договор има промяна, но трябва да има още такава – приходното и разходното число да станат или еднакви, или с левче повече, каза д-р Катя Ганова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика