Мъжете по-застрашени от коронавируса от жените, малките деца неуловими за фаталните последици от него

Почина директорът на болницата на 'първата линия' в битката с Covid-19 - тази в Ухан

OFFNews 18 февруари 2020 в 10:43 5264 0

Здравните власти в Китай публикуваха резултатите от най-мащабното проучване за коронавируса досега. Данните за над 70-те хиляди заразени с Covid-19 (името, което СЗО даде на болестта) на Центъра за контрол и превенция на заболяванията показват, че в повече от 80% от случаите болестта е протекла по-леко, а най-застрашени са възрастните и болните хора. Авторите подчертават и високия риск за медицинския персонал, особено след като днес почина директорът на болницата в Ухан - китайският град, в който започна и от който се разпространи заразата.

51-годишният Лу Джаймин ръководеше болницата Wuchang в Ухан, една от водещите по отношение на борбата с вируса. Той е един от най-високопоставените представители на здравните власти, починал от болестта. Тя уби и откривателя си - също лекар.

Хубей, китайската провинция, в която се намира Ухан, е най-тежко засегнатата от коронавируса. Там смъртността от него е 2,9% при 0,4% в останалата част от страната.

Средното ниво на смъртност от Covid-19 според новото проучване е 2.3%.

Оповестените данни посочват, че са починали 1 868 души от общо 72 436 заразени. През последното денонощие смъртните случаи са 98, а новите заразени - 1 886. 93 от починалите и 1807 от заразените са в провинция Хубей. Повече от 12 хил. са излекувани.

Изследването

То бе публикувано в понеделник в китайското списание по епидемиология. Включени са всичкиl 72,314 случаи на Covid-19, диагностицирани в Китай към 11 февруари, вкл. потвърдените, проверяваните заради симптоми и асимптоматичните случаи. Детайлна разбивка е дадена за 44,672 от потвърдените случаи в Китай.

Някои от заключенията са:

- при около 80.9% от заразените заболяването протича леко, при 13.8% - тежко, при 4,7% - критично тежко;

- най-високият процент смъртност е при хора на възраст на и над 80 години, при тях той е 14.8%;

- при децата до 9 г. няма смъртни случаи, а при хората на възраст до 39 г. смъртността е ниска, 0.2%. В следващите възрастови групи тя расте - при 40- до 49-годишните - 0.4%, 50- до 59-годишните - 1.3%, 60- до 69-годишните е 3.6%, 70- до 79-годишните - 8%;

- мъжете са по-уязвими към коронавируса - смъртността при тях е 2.8%, при жените е 1.7%;

- по отношение на съпътстващите заболявания най-висок е рискът при хората със сърдечно-съдови заболявания, следвани от диабет, хронични респираторни заболявания и хипертония;

Проучването установява нулева смъртност при малките деца.

Посочвайки риска за медицинския персонал, документът твърди, че при 1716 души медицински персонал е било потвърдено заразяването с Covid-19, а петима от тях са починали към 11 февруари, когато е приключило събирането на данни за изследването.

Заключенията на авторския екип са, че пикът на болестта е бил около 23-26 януари и е започнал да намалява. Спадът може да се дължи на изолацията на цели градове и излъчването чрез медиите на препоръки за поведение: често миене на ръцете, носене на маски и т.н. Затова учените предупреждават, че щом мнозина се върнат на работа страната трябва да бъде подготвена за възобновяване на епидемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови