Мъжът с рак на гърдата спечели битката с Касата – дискриминиран е по пол

OFFNews 03 април 2024 в 15:28 1431 2

Айвън Андреев

Снимка Скрийншот

Айвън Андреев

Мъжът с рак на гърдата, Айвън Андреев, спечели битката с Районната здравноосигурителна каса в Пловдив, която отказа да му отпусне скъпоструващо лечение с мотива, че не е жена. Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че решението на касата е незаконосъобразно.

Диджей Айвън заведе дело, след като през миналата година получи отказ от лечение. В мотива си Здравната каса беше посочила, че лекарството се отпуска само на жени. Със свое решение Административният съд в Пловдив посочи, че Касата е извършила дискриминация с отказа си. Юристите на касата обжалваха пред Върховния административен съд, но загубиха окончателно.

Отказват лекарство на мъж с рак на гърдата... защото не е жена

В мотивите на ВАС пише, че посочената пряка дискриминация по пол е налице, тъй като Андреев е третиран по различен начин от жените с неговото заболяване.

Принципът за равенство между жените и мъжете е прогласен като такъв във фармакотерапевтичното ръководство по медицинска онкология, където пише, че карцином на гърдата при мъже се лекува по аналогичен начин като карцином на гърда при жени.

Безплатна хормонална терапия и за мъже с рак на гърдата

В началото на тази година Здравната каса все пак намери начин да отпуска безплатно лекарството и на мъже с рак на гърдата. Всеки месец Айвън Андреев получава нужните инжекции, но само в лечебно заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

2

Constanza

04.04 2024 в 01:20

Дори аз, която не съм медицинско лице, зная, че рак на гърдата се среща и при мъжете, макар и много рядко. Какви калинки са се навървили в онази здравна каса, страхувам се да си помисля.

11024

1

Комита

03.04 2024 в 15:55

DJ Айвън е страшно готин пич, бая песни съм изпял на неговите вечери в Маската. Искрено се радвам, че е преборил кретените от Здравната каса. Така ще помогне и на други в подобно положение, на които не им се занимава със съдилища.

Дано пребори и заболяването!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки