Личните лекари настояват потребителската такса да е между 5 и 8 лв.

OFFNews 26 януари 2023 в 11:13 8132 6

д-р Гергана Николова

Снимка Архив

д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, член на УС на Българския лекарски съюз

Ще настояваме за промяна на таксата за посещение при личен лекар. В момента се обсъжда тя да е между 5 и 8 лв. или да се върне първоначалният вариант да е 1% от минималната работна заплата, коментира по Нова телевизия д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Държавата казва, че е социална. Чудесно! Мисли за болните и бедните, но защо на наш гръб? Когато освободиш от такса – деца до 18 г, студенти, хората с ТЕЛК решения, изпълнявай социалните си функции, но не за сметка на лекарите. Потребителската така е 2,90 лв. от 2012 г. Кажете ми една цена, която от толкова време да стои на същата стойност. Много ни се събра, защото трудът ни е тежък, отговорен, смешно заплатен, но гарниран агресия, за която никой не търси сметка. Държавата казва "вие ще осъществявате 24-часова неотложна помощ". Не коментирам София, защото тук има центрове, които поемат медицинската грижа, когато не сме на работа, за което им плащаме. Но в крайните райони, в селата лекарят е единственият, който осигурява медицинско покритие. Затова 24-часово разположение получава 1,80 лв. на година, обясни д-р Николова.

Тя посочи, че първоначално общопрактикуващите лекари у нас са били 5000, а сега са под 4000. Същевременно извършените от тях прегледи за година са 30 милиона. Според статистиката 95-96% от пациентите с COVID-19 са се лекували при общопрактикуващия си лекар, каза още лекарката.

По думите ѝ съсловието застарява и намалява, но професията не е достатъчно атрактивна за младите специалисти и няма желаещи да работят като лични лекари. Д-р Николова посочи причините: тежък работен 24-часов ден, безумни административни такси, тежки рестрикции, наказания. 

Лекарката коментира и грипния сезон.

Кабинетите са пълни с деца. В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни, и има голяма ефективност”, подчерта тя. 

Според нея програмата за противогрипна профилактика трябва да се разшири и в нея да бъдат включени и децата, а не само възрастните над 65 г.

Тя трябва да обхване задължително децата. Защото държавата е тази, която трябва да се замисли, че е много по-добре да профилактира, а не да лекува. При всички случаи ще ѝ излезе много по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, усложненията и болестта, ползването на болнични от родителите. Не е ли по-добре да профилактираш децата, а не да затваряш училища и детски градини?, риторично запита д-р Гергана Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1012

6

Cecoco

26.01 2023 в 15:48

Да отивате и да работите в болниците, че вашата работа е следната:
-Пациент (клиент) “Боли ме главата, докторе”
Лекаря (бизнесмен) - “А не сте за мен, ако има направление ще ви дам”
Раздавачи на направления ако има и събирачи на таксички, но без да плащате данъци на държавата си!!!!

17439

5

мнение от IP

26.01 2023 в 14:43

8 лева САМО за изписване на лекарство на хронично болен всеки месец след 2 часа чакане. Идеално...3000 пациента по 1,20 (за деца и пенсионери е по 1,85) без да виждат с години очите на част от пациентите си и потребителски такси САМО за даване на направление. В България личните лекари не са точно "лични" в смисъла на това понятие. Не познават, не следят, не знаят цялостното състояние на пациентите си, не ги викат на профилактични прегледи.

1006

4

Mariya Vitanova-Markova

26.01 2023 в 14:28

Ей, не наядоха са тези ненаситни свини!
То имаше предложение да ги закрият съвсем, за да се сложи край на тая двойна простотия с направленията, ама не. Нали отвориха едни гърлища, като им пипнаха кокала. Като разбеснели песове се запениха. Сега пък таксата им се видя малка.
Ей, наглеци, бе ей! Ти ги не щеш в селото, те питат за на попа къщата!
П.П.
Да ми е жива и здрава сегашната лична лекарка, но през колкото лешояда съм минала..., а 100% не съм само аз, всички са им сърбали попарата!

210

3

Merc

26.01 2023 в 12:22

Я да ми каже това лелече колко домашни посещения правят колегите и седмично и на каква цена ?
Всъщност работят само половин работен ден в кабинета , останалият го запълват като "домашни посещения" , "грижа за млади майки и кърмачки" и други фантастични сюжети.
А когато имаш наглостта да ги безпокоиш в извънприемно време те пращат в спешна помощ или на майната си , което понякога е едно и също.
Гади ми се от тея.....

605

2

avitohol

26.01 2023 в 11:45

Мръсни некомпетентни кожодери тея лични лекари само лапаница им дай. 20-30 човека *8 лева тея знаят ли как се вадят 200 лв надник като го искат.

1012

1

Cecoco

26.01 2023 в 11:28

Много ми е чудно кога личен лекар е издал касов бон за платената му такса?!? Кога? Не ви ли е срам, получавате по 8000-1000 лева, а и сте без специалност. На всичкото отгоре малцина са тези от Вас, които знаят какво правят!