Личните лекари: Е-системата трябва да се усъвършенства, не може с архаични методи

OFFNews 06 декември 2022 в 14:28 858 0

е-система

Снимка Скрийншот

Национална здравноинформационна система

Дългоочакваната Наредба за функционирането на Националната здравноинформационна система  предвижда електронната идентификация на пациентите да се осъществява с архаични методи като подпис с химикал върху хартия или трудоемки варианти– например с таблети и хартиени декларации.

Трябва да се добавят и други общоприети методи на електронна идентификация, като електронна здравна карта и мобилно приложение за идентификация, разработено от Министерството на електронното управление.

За това настояват в писмо до отговорните институции от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Те предлагат в Закона за електронните документи и електронните удостоверителни услуги да се допълни възможност за автоматично признаване на подписването с електронна здравна карта, пентаблет, SMS парола, мобилен КЕП, мобилно приложение, които да са равностойни по своята тежест на подписа върху хартиен документ.

Регламентиран метод за електронно подписване в Закона за електронните документи и електронните удостоверителни услуги сега е единствено с КЕП, който е непригоден за пациентите като равностоен на саморъчния подпис и с утежнения хартиен подход (декларации) за приравняване на други трудоемки способи за електронно подписване те се лишават от достъпен метод за подписване на електронни документи, какъвто е налице в страните от Европейския съюз, пишат от сдружението.

Оттам предлагат да бъдат извършени законови промени, с които посочените от тях методи за идентификация да бъдат признати. Според тях Националната здравноинформационна система трябва да се надгради така, че да отпадне необходимостта от водени на хартия отчети.

От НСОПЛБ изтъкват предимствата от внедряването на достъпна и еквивателентна на саморъчния подпис електронна идентификация, както и на възможността за електронен обмен на данни между институциите с право на достъп: оптимизиране на достъпа на гражданите до здравни услуги; осигуряване на институциите и лекарите на релевантна, достоверна и унифицирана база данни; осигуряване на допълнително време на лекарите за
прегледи.

От сдружението допълват, че са готови да участват в работни срещи, за да представят и обсъдят предложенията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови