Личните лекари: Без лимити за PCR и антигенни тестове при 2 от симптомите на COVID-19

Янка Петкова 06 ноември 2020 в 09:29 4191 0

Снимка Pixabay

Да няма лимит на бързите антигенни и PCR тестове, да бъде изрично посочено кой ги назначава и да могат да се издават направления за тях при два от най-типичните симптоми на коронавирус. Това предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) в становището си до ръководството на Българския лекарски съюз във връзка с  проектодоговора за изменение и допълнение на Национален рамков договор за медицинските дейности за 2020 – 2022 г. между НЗОК и БЛС за условията, критериите и реда за назначаване на диагностични тестове (PCR) за установяване на инфекция с КОВИД-19 при пациенти с прояви на заболяването.

Какви са предложенията на съсловната организация

Да се приеме първоначално изследване с бърз антигенен тест за доказване на инфекция със SARS-CoV-2. 
Положителният резултат от теста да бъде основание за поставяне под карантина или хоспитализация в зависимост от тежестта на заболяването.

Антигенните тестове се извършват максимум до 4-я ден от появата на симптомите.

Тест се назначава при наличие на 2 от изброените симптоми - температура, суха кашлица, отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, мускулна болка, главоболие, диария, гадене и повръщане, гърлобол, кислородно насищане <92% или <88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

Според НСОПЛБ намаленият брой симптоми, при които може да се назначава тест за коронавирус, ще доведе до повече открити и навреме диагностицирани пациенти, навременното им поставяне под карантина и лечение и в резултат - до намаляване на товара върху болничната помощ.

Единствено основание за назначаване на тест да бъдат пневмония с характеристиките на COVID-19, доказана с образна диагностика; контакт с инфектирано лице и поява на поне един симптом.

PCR да може да се назначи при отрицателен антигенен тест, но наличие на симптоми на коронавирус, които не се редуцират или се увеличават и утежняват.

Антигеннният тест или PCR да може да се назначава от личния лекар, както и от всеки лекар, който има сключен договор с НЗОК.

Средствата за назначаване на PCR и АГ тест да не подлежат на лимитиране и да са извън така наречения Регулативен стандарт на ОПЛ. Извън този стандарт трябва да бъдат и изследванията: СУЕ, CRP, рентгенография на бял дроб. Важи за периода на епидемията.

Ако не се възприеме рационалната идея за въвеждане на антигенните тестове, то предложените правила с малка корекция в сроковете за назначаване могат да се приложат към PCR тестовете.

УНК номерът, вероятно въведен с оглед превенция на нарушения при изпълнението на назначените тестове, наистина би създал затруднения особено при някои определени групи от населението (възрастни, с нарушено зрение и слух, живеещи сами, неграмотни). Трудно е да се продиктуват 12 или повече цифри и букви и да бъдат коректно записани, много хора не ползват смартфони и др. Като цяло се усложнява процедурата. Би било уместно да се прецени съотношението полза/създадени неудобства в този случай.

От сдружението мотивират предложенията си с преосмислянето на подхода при определянето на критерии за тестване на лицата със симптоми във връзка с препоръките на Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията.

Според тези препоръки стратегията за тестване трябва да е гъвкава, хората със симптоми да се тестват възможно най-рано, за да се изолират навреме, както и да се тестват близките им контактни лица; да се осигури възможност за изследване за грип и коронавирус по време на грипния сезон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!