Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лекарства с е-рецепта ще се получават с ЕГН или QR код (видео)

Янка Петкова 18 декември 2020 в 13:44 2006 0

Снимка БГНЕС

Е-рецептата дава информация, яснота и осигурява прозрачност и наблюдение, върху целия процес на предписване на лекарства. Веднъж публикувана, тя не може да бъде променена, заяви зам.-министърът Жени Начева на брифинг при представяне на системата за издаване на електронни рецепти.

"Държавата обеща на 18 декември е-рецептите да са факт, наредбите, които имат отношение към този процес, са обнародвани, централизираният модул е готов. От днес има възможност за издаване на е-рецепти - каза Начева и допълни, че това не заменя физикалния преглед, освен в случаите, когато става дума за пациент с коронавирус.

Тя уточни, че здравното министерство не поставя краен срок за повсеместно въвеждане на този вид рецепти, но изрази надежда, че софтуерните компании, които обслужват общопрактикуващите лекари и аптеките, ще адаптират системите своевременно. Зам.-министърът призова пациентите да бъдат активна страна, за да се ускори този процес.

В преходния период до повсеместно въвеждане на електронния вариант рецептите на хартия ще продължат да се ползват, увери Начева. До момента са включени 5 аптечни вериги.

От МЗ са подготвили стикери, които ще се поставят на входа на аптеки, които вече издават електронни рецепти и пред кабинетите на общопрактикуващи лекари, които ги изписват.

От държавната компания "Информационно обслужване" обясниха, че в момента, в който лекарят регистрира рецептата, тя отива в т. нар. облак. За да получи лекарствата си, пациентът трябва да съобщи ЕГН и дата на издаване на рецептата в аптеката или QR кода на амбулаторния лист, към който е издадена рецептата.

Рецептата може да бъде еднократна или многократна и изпълнява всички нормативни актове, както хартиеният носител.

Е-формата на рецептата улеснява достъпа до медицинска помощ и дава пълната информация какви действия са извършени по лечението на пациента. Когато мине преходния период, тя ще стане задължителна. 

"Не искаме да посочваме срок, който да създава очакване, че дотогава няма да може да се работи по електронен начин", каза още Жени Начева и увери, че аптеките няма да имат достъп до информация за общото медицинско състояние на пациента, а само до предписаните му медикаменти.

Тя изтъкна, че за по-малко от 2 седмици в системата за издаване на е-направления са обхванати 50% от общопрактикуващите лекари и изрази надежда, че до края на годината всички практики ще бъдат включени.

Начева обясни, че следващите стъпки по системата за е-здравеопазване са разширяването на обхвата на направленията - с е-направления при специалисти; изграждане на медицинско досие; внедряване на системата в болничната помощ и т.н.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!