Лекари в САЩ: Бустерните дози поставят под съмнение ефективността на ваксината

OFFNews 30 септември 2021 в 17:26 1768 3

Предлагането на бустерни дози ще накара голям брой хора да поставят под въпрос ефективността на ваксината, твърдят лекари от САЩ.

Разширяването на изискването за ваксинация в САЩ за момента не постига желания резултат - броят на американците, получили първа доза, в последните седмици рязко спада. Експерти се безпокоят, че идеята за предлагане на подсилващи дози може да влоши допълнително нещата, съобщи БТА.

Много от пациентите ми вече казват: "Ако ни е нужна трета доза, какъв беше смисълът?", отбелязва д-р Джейсън Голдман, лекар в Коръл Спрингс, щата Флорида.

Средният дневен брой на американците, които получават първа доза ваксина, от шест седмици намалява и е спаднал с повече от 50 процента - от около 480 000 души в началото на август под 230 000 към средата на миналата седмица, показват най-новите федерални данни.

Към 70 милиона американци, които подлежат на ваксинация, още не са го направили въпреки ръста на броя на заразените, на постъпилите в болница и на смъртните случаи вследствие на варианта Делта.

Такова е положението, въпреки че все повече компании въвеждат изискване за ваксинация на служителите си, в това число "Гугъл", "Макдоналдс", "Майкрософт" и "Дисни". Големи градове като Ню Йорк и Сан Франциско също задължават хората да са ваксинирани, за да се хранят в ресторант или да имат достъп до други обществени места и услуги.

Отделно от това, на 9 септември президентът Джо Байдън обяви значителни по обхват нови изисквания за ваксинация на около 100 милиона американци. Работещите в компании с повече от 100 служители на щат ще трябва да се ваксинират или ежеседмично да си правят тест. Мярката обаче още не е влязла в сила, тъй като все още се работи по необходимите за това регулации.

Учените изтъкват, че ваксината остава високоефективна срещу тежко боледуване и смърт от COVID-19, отбелязвайки, че голямата част от починалите и хоспитализираните напоследък не са ваксинирани. Експертите обаче наблюдават признаци, че защитата от ваксината намалява, и искат да намерят изход от проблема.

Специалисти отдавна казват, че от ключово значение за слагане край на епидемията в САЩ е ваксинирането на огромната част от американците, може би 90 процента от тях. Само че от повече от 283 милиона американци на възраст на и над 12 години, подлежащи на ваксинация, са ваксинирани само около 65 процента (183 милиона), сочат данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ). Децата под 12 години още не подлежат на ваксинация, което означава, че едва около 55 процента от американците са напълно защитени.

Представители на Белия дом изразиха съмнение, че нуждата от подсилваща доза действително тревожи голямата част от неваксинираните, които по различни причини, включително дезинформация, продължават да отказват да си сложат ваксина въпреки наличните от близо година убедителни данни за животоспасяващия потенциал на тези препарати.

Всъщност, въпреки тенденцията за спад при ваксинациите по данни на центровете за контрол на заболяванията, според администрацията на Белия дом има доказателства, че изискването на работодателите служителите да са ваксинирани вече работи. 

Над 400 000 американци са си поставили подсилваща доза в дрогериите през уикенда, а още 1 милион са се записали за процедурата.

Някои членове на експертна група, която съветва ЦКПЗ, изразиха безпокойство миналата седмица, че дискусията за подсилващите дози отвлича вниманието от по-спешната необходимост повече американци да бъдат ваксинирани.

"Имаме много ефективна ваксина, а все едно казваме: "Тя не работи", казва д-р Пабло Санчес от държавния университет в Охайо.

На тази среща представител на ЦКПЗ представи непубликувани данни от проведено наскоро допитване до 1000 души, според което предлагането на бустерни дози ще накара 25 процента от неваксинираните американци още по-малко да желаят да се ваксинират.

Анкета на Семейна фондация "Кейзър" с повече от 1500 пълнолетни участници тази седмица показа, че според 71 процента от неваксинираните новините за бустерните дози напоследък са знак, че ваксините не работят.
Някои външни експерти вече прогнозираха такова развитие.

Д-р Джеймс Конуей, специалист по детски инфекциозни болести в Университета на Уисконсин, каза миналата седмица, че ако колебаещите се започнат да мислят, че действието трае само 6, 8 или пък 10 месеца, това ще ги отблъсне още повече.

Междувременно след вълната през лятото се наблюдават признаци на отслабване на епидемията. Броят на смъртните случаи остава голям - средно около 2000 на денонощие, но този на новите заразени и на хората в болница започва да намалява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

3

тОлуп

01.10 2021 в 05:53

Всички ще умрете бе!!! Сънувайте трупове в чували!!!

23293

2

Стефан

30.09 2021 в 22:35

А кое е пандемия?