Лаборатория без лиценз е издавала фалшивите сертификати в Банско

OFFNews 07 февруари 2022 в 08:48 1260 2

Снимка Pixabay

Лаборатория, регистрирана в София, издава фалшиви зелени сертификати в зимните ни курорти. Екипи на РЗИ и полицията задържаха един от служителите ѝ и затвориха пункта в Банско. Днес се очаква институциите в Благоевград да дадат яснота по случая, съобщи БНТ.

40-годишен мъж беше задържан в петък вечерта след координирана акция на РЗИ и полицията. Мними клиенти са отишли в хотел, където мъжът е направил тестове и е издал фалшиви документи.

"Преди 10 дни имаше сигнал, че на територията на Банско работи нерегламентирана лаборатория и пункт за вземане на COVID проби. Колегите в петък направиха проверка на място, на адрес, където имаше обявен телефон, самата лаборатория беше заключена. Колегите са звънили, казали им, че лабораторията не работи и още е в процес на изваждане на документи", обясни директорът на РЗИ - Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Оказва се, че фирмата няма подадено заявление към РЗИ за издаване на съответните лицензи и разрешения за лаборатория. Не е практика на РЗИ-Благоевград да ходи да прави тестове "на повикване" на хората, настанени в хотели, каза директорът на здравната инспекция.

"Първо трябва да се каже, че това не е медицинско лице, не е лаборант, не е лекар и няма право да взема тези проби. Второ, самите тестове или проби ги отчита задължително медицинско лице или лекар, който ги удостоверява с подпис или печат", категоричен е д-р Калоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови