Коронавирус в Бургаската опера

Заразени са 10 души от оркестъра, всички ваксинирани са дали отрицателна проба

OFFNews 21 август 2021 в 21:34 2201 0

Почти целият състав от оркестъра на Бургаската опера е с коронавирус. Заради заразените артисти бяха отменени предстоящите спектакли в близките дни, съобщи БНТ.

Бургаска област вече е в червената зона по разпространение на COVID-19. Заболелите там са 271 души на 100 хил. души.

Положителни на COVID-19 са общо 10 души, част от оркестъра на държавната опера в Бургас. Те не са били ваксинирани, а всички имунизирани музиканти са дали отрицателна проба. Въпреки това е взето решение спектаклите да бъдат отменени, за да не се разпространи заразата.

По-рано служебният министър на културата проф. Велислав Минеков апелира творците и музикантите да се имунизират, за да не се изгуби контактът с публиката.

Заразените музиканти се върнали от концерт в Пловдив преди дни, когато се почувствали зле. След като станало ясно, че половината от оркестъра е с COVID-19, е взето решение предстоящите концерт и премиера да не се състоят, а билетите да бъдат върнати. 

Към момента в Бургаско има разкрити 173 легла за пациенти с COVID-19. Над 80% от тях са запълнени. Общинската онкологична болница в началото на седмицата разкри ковид отделение с 16 легла. Лекарите са изненадани, че се е наложило толкова ранно обособяването на сектор за заразени.

"Аз лично съм изненадан, че толкова рано започна повишаването на заболеваемостта. Няма при нас приети ваксинирани и може би, ако има боледуващи ваксинирани, те биха го карали много по-леко", обясни началникът на ковид отделението д-р Николай Киселков.

По време на последната COVID вълна в болницата са били разкрити 49 легла. Сега са в пъти по-малко и лекарите се справят. В болницата в Поморие обаче ситуацията е друга. Там разкритите легла също са 16, новозаети на 100%, а достатъчно лекари няма. Сестра Димитрина Москова работи в хирургичното отделение, но дава дежурства в COVID сектора и почти не се прибира вкъщи.

"Има много болни. През нашето отделение минаха страшно много хора, даже и чуждестранни туристи. Това са от Украйна, от Норвегия, от Белгия. Имахме и сезонни работници. Сега в момента в сектора имаме от Черноморието от Несебър, от Бургас, от селата имаме също", коментира тя.

Медиците от болницата се надяват да се задейства процедура, с която да бъдат командировани лекари в Поморие, тъй като сами трудно се справят. На този фон обаче не се предвижда затягане на мерките в региона. От щаба се аргументират с това, че в Бургаско има много летовници и населението е почти 2 млн., а заболелите се пресмятат на броя жители в областта.

"Моите препоръки към туроператорите, към кметовете и към всички институции и най-вече към почиващите е да се спазват предписанията, които са издадени във връзка с ограничаване на разпространението. Това е най-важното, защото ако не се спазват тези предписания и мерките, то тогава няма как да не вървим към по-сериозните мерки", заяви областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови