Кои са най честите дихателни проблеми?

OFFNews 22 ноември 2021 в 18:27 1702 0

Едно от най-честите медицински състояния при хората от цял свят са дихателните проблеми. Десетки хора страдат от различни белодробни заболявания, като някои от тях са дори хронични.

Нашите бели дробове имат жизненоважна функция. Именно затова е добре да знаем кои са най-честите дихателни проблеми, какви са техните симптоми и как да се справим с тях. Преди, обаче, да споделим кои са те, то е важно да разберем как действат нашите дихателни пътища.

Как работят дихателните пътища?

Както знаем, в повечето случаи вдишваме въздуха през носа, но понякога, когато нашият организъм има нужда от повече кислород, то вдишваме и през устата. Въздухът, който постъпва в нашето тяло, се насочва директно към трахеята. Тя, от своя страна, се разделя на две, а именно- на ляв и на десен бронх. През цялото време бронхите се разклоняват, водейки до белите дробове и завършвайки с така наречените алвеоли, които представляват малки въздушни сакове.

Основната функция, която дихателните пътища изпълняват, е да доставят достатъчно количество кислород на нашия организъм, така че всички процеси в нашето тяло да функционират правилно. От съществено значение е постоянният обмен, при който кислородът навлиза в нашето тяло, а въглеродният диоксид се извежда.

Кислородът е много важен за човешкия организъм, тъй като благодарение на него се извършват процесите, необходими за набавяне на енергия. От друга страна, въглеродният диоксид представлява газ, който се явява отпадъчен продукт на организма. Накратко, вдишването на кислород и издишването на въглероден диоксид отговарят за правилното функциониране на целия ни организъм.

Кои са най-честите дихателни проблеми?

Както казахме по-горе, белодробните заболявания са едни от най-често срещаните здравословни проблеми при хората от цял свят, включително и в България. Повечето хора са генетично предразположени към развиване на дихателни проблеми, но има и фактори като тютюнопушене и инфекции, които се оказват не по-малко честа причина за развитието на белодробни заболявания. Нека да разгледаме кои са най-често срещаните сред тях.


Астма

Астмата представлява хронична възпалителна болест, при която най-характерни симптоми са:

  • кашлица;
  • стягане и тежест в гърдите;
  • обща отпадналост;
  • нарушен сън;
  • задух;
  • свирене на гърдите;
  • чести респираторни инфекции и други.

Факторите, които отключват бронхиална астма могат да бъдат много. Тя най-често се среща при жените, като причини за появата ѝ са наследственост, хормонален дисбаланс, стрес, затлъстяване, прием на определени медикаменти от групата на бетаблокери и нестероидни противовъзпалителни лекарства и други.

Плеврит

Плевритът е възпаление на белия дроб. Това, което се случва, е, че плеврата се възпалява. Това състояние най-често се характеризира със задух, кашлица, втрисане, недостиг на въздух, болки в раменете, болка в гърдите, която се засилва при кашлица или поемане на въздух.

Причините за поява на плеврит могат да бъдат много, като в повечето случаи то е следствие на вирусни, бактериални и гъбични инфекции, автоимунно заболяване, рак на белия дроб, фрактура на ребрата и други.

Пневмония

Пневмонията е друг вид дихателен проблем, който често се наблюдава при хората на различна възраст. Той представлява инфекция на белите дробове, което предизвиква възпаление на алвеолите и пълненето на дробовете с течност или гной. Това от своя страна затруднява постъпването на достатъчно количество кислород.

Едни от най-честите симптоми, свързани с пневмония, са кашлица, втрисане, затруднено дишане, висока температура. А причинителите на заболяването обикновено са гъбички, бактерии и вируси.

При по-голямата част от случаите пневмонията се диагностицира при стандартен преглед и с помощта на рентгенова снимка. При по-тежки случаи може да се наложи да се извърши пулсова оксиметрия, пълна кръвна картина и радиография на гърдите.

Бронхит

Бронхитът е заболяване, при което се наблюдава възпаление на бронхите. Едни от най-често срещаните симптоми при бронхит са кашлица, отделяне на секрет, хрема, отпадналост, хрипове, както и болка в гърдите, която е резултат от продължителното кашляне.

Бронхитът е заразно заболяване, а основните причинители са вирусна и бактериална инфекция. Други фактори, които могат да предизвикат бронхит, са замърсители на въздуха, тютюнев дим, прах и други.

Белодробен тромбоемболизъм

Белодробният тромбоемболизъм е животозастрашаващо белодробно заболяване. То се характеризира със запушване на емболичен материал. Това най-често са тромби, които са образуват в дълбоката венозна система на долните крайници.

Това състояние се наблюдава най-вече при възрастни хора, които са над 65 годишна възраст, както и при хора, страдащи от разширени вени, обездвижване, затлъстяване, тютюнопушене, хронична дихателна недостатъчност и други. Част от симптомите са стягане и болка в гърдите, задух, ускорен пулс, рязко понижаване на кръвното налягане и други.

Това са само част от често срещаните дихателни проблеми. Други белодробни заболявания, които могат да се наблюдават, са:

  • туберкулоза;
  • гнойни белодробни болести;
  • възпалителни белодробни болести;
  • интерстициални белодробни болести и други.

Като обобщение можем да кажем, че нашите препоръки към вас е винаги да се консултирате с лекар и да следвате неговите съвети. Само по този начин можете да избегнете изключително сериозни и животозастрашаващи усложнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови