Северна Корея обяви първи взрив на COVID-19, Ким наложи национален локдаун

OFFNews 12 май 2022 в 08:03 2617 2

Снимка Getty Images/Архив

Ким Чен-ун

Повече от две години след началото на пандемията Северна Корея обяви първия взрив на заразени от COVID-19, съобщават световните новинарски агенции. 

Наложен е национален локдаун от днес. Движението е спряно. Това се случва по искане на лидера Ким Чен-ун, който поиска пълно блокиране на градовете и окръзите и заяви, че работните места трябва да бъдат изолирани по звена, за да се блокира разпространението на вируса, съобщи Корейската централна телеграфна агенция (KCNA).

Вариантът Омикран е открит в Пхенян, но броят на положителните проби не се уточнява, пише Би Би Си.

Първите случаи се обявяват, след като повече от две години Пхенян се придържаше към тезата, че се справя отлично с вируса, който се разпространи почти навсякъде по света. Сега лидерът на Корейската народнодемократична република Ким Чен-ун обещава да преодолее "неочакваната криза". За целта се въвежда строга система за карантина. 

"Целта беше да се премахне коренът в най-кратък срок", е заявил лидерът на извънредно заседание. Върховният лидер "ни увери, че благодарение на високата политическа съзнателност на населението със сигурност ще преодолеем извънредната ситуация и ще успеем с проекта за извънредна карантина", добавя КЦТА.

Страната има лоша здравна система и се смята, че 25-милионното ù население е предимно неваксинирано. Експерти, цитирани от АП, твърдят, че с рядкото си признание за епидемия Северна Корея може би търси външна помощ. Те смятат, че вирусът отдавна е в страната.

Северна Корея отказа да прилага програма за ваксиниране с COVID-19 и отхвърли предложенията на международната общност за доставка на милиони дози с ваксини.

Основният начин на Северна Корея да се бори с COVID-19 бе да запечата външните си граници - тя беше една от първите държави, които направиха това през януари 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

2

офф бее

12.05 2022 в 10:17

Вече им е заповядал! Ама не слушат, гадовете :-)))

900

1

Porr

12.05 2022 в 08:41

Може да им заповяда да не боледуват например.
 
X

Да помогнем на украинските деца!