Пхенян съобщи за 21 починали с 'висока температура'

Студенти с роднини в Китай донесли коронавируса в Северна Корея, били на митинг за 1 май с Ким Чен-ун

OFFNews 14 май 2022 в 08:40 2638 3

ким чен-ун

Снимка БТА архив

Ким Чен-ун нарече разпространението на заразата "голям шок"

Северна Корея, която призна тази седмица за първите си случаи на коронавирус от началото на пандемията преди повече от две години, съобщи днес за над 174 хиляди човека с "повишена температура". 21 от тях са починали, съобщи БТА. 

Асошиейтед прес отбелязва, че заразата се разпространява бързо в Северна Корея от края на миналия месец. В затворената комунистическа страна са регистрирани общо повече от 524 хиляди души с "повишена температура". Над 243 хиляди от тях вече са се възстановили, а 27 са починали.

В четвъртък севернокорейските власти наложиха локдауни в цялата страна. Няма обаче признаци да е предприето щателно тестване или лечебна кампания, отбелязва Ройтерс.

На среща, посветена на борбата срещу заразата, държавният ръководител Ким Чен-ун нарече разпространението на заразата "голям шок". Той призова за единство между властта и народа, за да бъде стабилизирана епидемичната обстановка възможно най-бързо.

Предвид ограничения капацитет на Северна Корея за извършване на тестове, огласените цифри вероятно са само част от броя на всички случаи, отбелязват експерти. Ако странатане успее да овладее разпространението на COVID-19, това може да има опустошителни последици, предупреждават те, като изтъкват, че здравната система на страната е в лошо състояние, а 26-те милиона нейни жители не са ваксинирани срещу коронавирус, отбелязва АП. 

Севернокорейските власти не са огласили какъв може да е източникът на епидемичния взрив, но базиран в Сеул уебсайт, който се позовава на източници в Северна Корея, съобщи снощи, че някои студенти от университета в Пхенян са дали положителен тест за коронавирус след участие в събитие по случай 1 май, на което е присъствал и севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Студентите имали роднини, които работят в сферата на търговията с Китай, и може да са разпространили вируса, след като са посетили родните си градове в околностите на столицата Пхенян, посочва интернет сайтът Дейли НК (Daily NK), цитирайки източник в Пхенян.

Ройтерс отбелязва, че не може да провери информация чрез независим източник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

3

Pietro

14.05 2022 в 14:48

Северна Корея е един голям затвор и всички, които живеят там са под постоянна карантина. Преди години имах неблагоразумието да посетя Пхенян и някои други градове, където ме заведоха моите двама "преводачи". Бях в постоянен шаш, защото такава система не може да се види никъде по света. Пхенян е град призрак, в него живеят много малко хора, повечето сгради са необитаеми и нощем са тъмни. Голяма заслуга е да те пратят да поживееш няколко месеца в столицата. И после обратно в провинцията. Вероятно не съм се контролирал много какво приказвам и домакините решиха да ме накажат и не ми пратиха кола да ме закара до летището. А от Пхенян са най-малко 2 часа до аеропорта. Добре че срещнах един стар познат, руски кореспондент, който бе работил в София. Режимът на бащата на сегашния изрод, го бе обявил за персона нонграта заради откровен репортаж за вечната криза в Северна Корея. Взе ме с колата си и успях да се измъкна. Ужасно преживяване!

75

2

230 млрд баксов

14.05 2022 в 12:20

Това е светлото бъдеще на мародероКасапия под командването на великия ботокс фюрер.

-60

1

офф бее

14.05 2022 в 09:28

Лидерът - слънце ще ги излекува всичките. Горките хора...