Още осем починали и над 390 000 с ''повишена температура'' в Северна Корея

OFFNews 16 май 2022 в 09:01 828 0

Снимка БТА/АП

Северна Корея съобщи в понеделник за нови осем смъртни случая и за още 392 920 души с "повишена температура", след като миналата седмица за първи път призна, че се бори с епидемия от COVID-19, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

От съобщените данни обаче не става ясно колко от хората са дали положителен тест за COVID.

Северна Корея обяви първи взрив на COVID-19, Ким наложи национален локдаун

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун ръководи извънредно заседание на политбюро и нареди да бъде използвана армията за стабилизиране на доставките на лекарства в Пхенян, съобщиха държавните медии.

Експерти се опасяват, че вирусът може да опустоши страната, която разполага с ограничени медицински доставки и няма програма за ваксинация.

Северна Корея съобщи за първи починал от COVID-19

Правителството нареди да бъдат извадени лекарства от националния резерв, но според севернокорейския лидер медикаментите не достигат своевременно до аптеките. Затова Ким Чен-ун поиска армията да се намеси за стабилизиране на доставките.

Държавната информационна агенция КЦТА съобщи, че Ким е посетил аптеки в близост до река Тедонг, за да се запознае със ситуацията. Той е установил, че аптеките не са добре оборудвани, не разполагат с достатъчно складови помещения, а продавачите не носят подходящо санитарно облекло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови