Кардиолози ще преглеждат безплатно за предсърдно мъждене

OFFNews 31 август 2023 в 12:59 1485 0

преглед

Снимка Pixabay

Кампанията започва на 1 септември ище продължи цял месец

Кампания за превенция на предсърдно мъждене „За твоето здраво сърце“ стартира на 1 септември т.г. и ще продължи до края на месеца. Тя се организира от Фондация „От сърце“ и цели да повиши информираността на обществото за това състояние. Инициативата насърчава пациентите с предсърдно мъждене да се консултират безплатно с кардиолог.

Предсърдното мъждене е неправилен и често много бърз сърдечен ритъм, който може да доведе до образуване на кръвни съсиреци – една от честите причини за инсулт, сърдечна недостатъчност и други сърдечни усложнения. Състоянието засяга над 6 млн. души в Европа, като мъжете са по-застрашени от жените.

При предсърдното мъждене горните камери на сърцето (предсърдията) не бият в синхрон с долните сърдечни камери (вентрикули). Най-честите симптоми са учестено сърцебиене, болка в гърдите, недостиг на въздух, задух, замаяност, слабост.

Някои пациенти дори не усещат, че имат здравословен проблем. Епизодите на предсърдно мъждене могат да се появят и изчезнат спонтанно или да продължат с години. По-кратките епизоди протичат за няколко минути в рамките на няколко седмици и след известен период от време се повтарят. Възможно е пациентът да остане в това състояние за постоянно. В повечето случаи неправилният сърдечен ритъм не е животозастрашаващ, но ако продължи по-дълго е предпоставка за възникване на инсулт.

Предсърдното мъждене може да се лекува, както с медикаменти, така и с операция при по-тежките и продължителни случаи, за да се предотврати появата на съсиреци и това да доведе до инсулт или сърдечна недостатъчност.

Рискът от появата на това състояние се увеличава с възрастта. Прекомерната употреба на кофеин и алкохол, може да накара сърцето да бие по-бързо.

Наследствеността е сред основните рискови фактори, както и вече съществуващи сърдечни проблеми, преживян инфаркт, високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, хронични бъбречни и белодробни заболявания, сънна апнея, проблеми с щитовидната жлеза и др.

Лекарите предупреждават, че дори някои медикаменти, като тези за кашлица или настинка, закупени без рецепта, могат да доведат до това състояние.

Неправилният сърдечен ритъм увеличава риска от появата на инсулт, затова ранното диагностициране и лечение на проблема може драстично да намали броя на мозъчните инциденти в България.

Според данни на Националния център по обществено здраве и анализи само през първите шест месеца на 2023 година са диагностицирани 25 090 пациенти с инсулт, като 24 354 души са хоспитализирани, а 2507 са починали.

Превенцията на предсърдното мъждене включва промяна на начина на живот – здравословно хранене, физическа активност, контрол на високото кръвно налягане и холестерола, ограничен прием на алкохол и отказ от тютюнопушене.

Недостатъчният сън и стресът могат да са причина за неблагоприятни промени в организма, което от своя страна да доведе до промяна в ритъма на сърцето.

Повече информацията може да намерите на страницата на Фондация „От сърце“ –  и на Фейсбук страницата „От сърце“.

Фондация „От сърце“ е неправителствена организация в обществена полза, учредена в София през септември 2021 г., чиято мисия e да обединява и подкрепя пациентите с кардиологични проблеми и техните близки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки