Канада временно спира да ваксинира млади хора с Астра Зенека

OFFNews 30 март 2021 в 10:11 2523 0

Канада спира временно употребата на КОВИД-19 ваксината на компанията „Астра Зенека“ при хора под 55 години, съобщава БТА, като цитира Ройтерс. Здравните власти в страната искат нов анализ на ползите и рисковете от ваксината по възраст и пол.

Стъпката е предприета след съобщения от Европа за редки, но сериозни случаи на образуване на кръвни съсиреци, кървене и в някои случаи - смърт след ваксинация, предимно при млади жени. В Канада, където са поставени около 307 000 дози на „Астра Зенека“, не са регистрирани подобни случаи, отбелязва Ройтерс.

Канадският Национален консултативен съвет по имунизация посочва, че от известните към момента данни, има съществена неяснота за ползите от ваксината на „Астра Зенека“ при лица под 55 години. До момента 40 процента от хората, които са получили кръвни съсиреци, са починали, но този процент може да намалее, когато бъдат идентифицирани и лекувани повече подобни случаи, отбеляза съветът.

По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от хоспитализация и смърт от COVID-19, а усложненията от ваксината в тази възрастова група изглежда са по-редки, затова тя може да бъде предлагана с "информирано съгласие", обяви комитетът.

Организацията "Хелт Канада" заяви в изявление, че ще добави нови условия и изисквания за издаване на разрешения за използване на ваксини, включително "изискване към производителите да предоставят подробна оценка за ползите и рисковете от ваксината по пол и възраст в канадски контекст".

"Хелт Канада" вече е поискала такава информация от „Астра Зенека“.

Спирането на поставянето на ваксината на лица под 55 години се отнася за двете версии на препарата, одобрени в Канада - на „Астра Зенека" – Канада и на Серумния институт на Индия, който произвежда собствена версия по лиценз, и канадския му партньор "Верити Фамъсютикълс" (Verity Pharmaceuticals).

Много европейски държави временно спряха употребата на ваксината на британско-шведската компания „Астра Зенека“, докато течеше разследване на инцидентите с кръвни съсиреци по-рано този месец. Канада продължи тогава да използва ваксината, като посочи, че ползите превишават рисковете.

Почти всички държави след това възобновиха употребата на ваксината. Франция не се съобрази изцяло с препоръката на европейския лекарствен регулатор и заяви на 19 март, че ще поставя тази ваксина само на лица на и над 55 години. Франция обоснова решението с доказателства, че кръвните съсиреци засягат по-млади хора.

Канада очаква 1,5 милиона дози от препарата на „Астра Зенека“ тази седмица от САЩ, където тази ваксина все още не е разрешена за употреба. Канада е поръчала над 20 милиона дози от „Астра Зенека“ и Серумния институт на Индия.

Канадските регулатори одобриха Covid ваксините на компаниите „Пфайзер/Бионтех“, „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Джонсън енд Джонсън“. Канада е поръчала от „Пфайзер“ до 76 милиона дози, а от „Модерна“ - до 44 милиона.

Властите се надяват да получат над 36,5 милиона дози до юли, за да могат да ваксинират с поне една доза всички възрастни, които пожелаят, до края на юни, посочва Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови