Кампанията ''Живот след COVID'' ще проследява пациентите със сърдечносъдови заболявания

29 септември - Световен ден на сърцето

OFFNews 29 септември 2020 в 11:29 3745 0

Кампанията "Живот след COVID" ще проследява безплатно сърдечното здраве на преболедувалите коронавируса. Това съобщи по БНТ  доц. д-р Николай Димитров - началник на Клиниката по кардиология на МБАЛ "Сърце и мозък".

Поводът е 29 септември - Световния ден на сърцето. Статистиката сочи, че 30% от смъртните случаи в световен мащаб се дължат на заболявания на сърцето.

Коронавирусът също често засяга този жизненоважен орган. Целта на днешния ден е да бъдат информирани хората както за опасностите, така и за профилактиката, която поддържа един от най-важните органи в човешкото тяло във форма.

Основни причини за проблеми със сърцето са нездравословното хранене, тютюнопушенето и липсата на физическа активност. Специалистите казват, ако искате да имате здраво сърце - използвайте го.

Световните проучвания ни казват, че след инфекция от COVID-19 40% от пациентите имат необратими увреждания в сърдечния мускул. Ние много сериозно трябва да ги проследяваме, имаме сериозна база данни за пациентите, които лекуваме, казва кардиологът. 

Според д-р Димитров насаждането на страх у хората по време на пандемията не е било правилно. "Ние предупреждаваме нашите пациенти, щом си предупреден, ти трябва да си подготвен, като си подготвен, знаеш какво да правиш. Затова трябва национална стратегия", допълни той.

Доц. Димитров уточни, че е важна както първичната, така и вторичната профилактика. Хората трябва, първо да спазват нормален хигиенно-диетичен режим и второ, активно да търсят помощ при съвременните епидемиологични условия.

"Българският пациент има бърз и свободен достъп до много добра съвременна кардиологична помощ, която се осигурява и от Българския кардиологичен институт. Имаме 7 болници и 8 медицински центъра, които обхващат милион и половина граждани. Граждани, които имат равномерен и безплатен достъп до съвременна кардиологична помощ", категоричен беше доцентът.

Той уточни, че лечението на сърдечносъдови заболявания у нас не е добре платено и това според него е причината българските специалисти да емигрират в Европа.

"Опитваме се да въведем четвърто ниво на компетентност в Българския кардиологичен институт - онлайн консултации, изнесени прегледи там, където са недостъпни за лекари специалисти", каза още докторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!