Как се лекуват разширени вени за минути, без болка и упойка?

Ултразвуково-контролираната склеротерапия е безкръвен, минимално инвазивен метод с успеваемост 95%, твърди съдовият хирург д-р Яир Галили

Янка Петкова 15 юни 2021 в 16:50 9805 0

Снимка Посолство на Израел

Минимално инзвазивен метод за лечение на разширени вени демонстрира световнопризнатият израелски съдов хирург д-р Яир Галили пред журналисти. Срещата стана възможна със съдействието на Посолството на Израел в София и е резултат от стремежа на екипа му да представя иновативни медицински практики. 

Процедурата се нарича ултразвуково-контролирана склеротерапия и има много добър ефект при лечението на тежки венозни заболявания и техните усложнения. Методът е безкръвен, безболезнен и не крие рискове за пациента. У нас тази миниинвазивна интервенция се прилага само от д-р Галили, който посещава страната два пъти месечно и лекува хора с подобни оплаквания в Медицински център "Епика".

Снимка: OFFNews

Съдовият хирург направи демонстрация на метода при пациентка с разширени вени, вследствие от две бременности. След установяване на проблемните зони, под ултразвуков контрол беше инжектирано вещество - склерозант. Веднъж влязло в контакт със стените на кръвоносните съдове, веществото предизвиква мигновена реакция на стесняване. Стените на вената се свиват, тя спира да функционира и постепенно се абсорбира от организма като съединителна тъкан, обясни д-р Галили.

Снимка: Посолство на Израел

Интервенцията се осъществява под лекарско наблюдение, чрез ултразвуков апарат от най-ново поколение, който позволява да се определи с точност мястото на болната вътрешна вена, понякога невидима с просто око. Това дава възможност в продължение на цялата манипулация да не се засягат други кръвоносни съдове или съседни тъкани. В следствие на манипулацията кръвотокът от нефункциониращите вени на краката се насочва към функциониращите и така се намаляват налягането и отоците в долните крайници. 

Снимка: OFFNews

Процедурата отне не повече от 2-3 минути, а жената, която бе подложена на нея, сподели, че дискомфортът е пренебрежимо малък. След интервенцията на третирания крайник беше направена стегната превръзка.

Предимствата на метода

Няма болничен престой. Пациентът може веднага да се завърне към ежедневните си дейности. Друго голямо предимство е, че не се налага използването на анестезия и не остават белези или други неестетични последици, както е при оперативното лечение, посочи д-р Яир Галили и допълни, че успеваемостта е над 95%.

Неговият опит показва, че напълно лечими са дори изключително тежки форми на болестта, които при останалите познати методи най-често се определят като безнадеждни и се предписват палеативни средства като обезболяващи или мазила. Ефективността при склеротерапията под ултразвуков контрол е значително по-висока от класическата оперативна техника и лазерното лечение, подчерта специалистът.

Друг безспорен плюс е, че с помощта на ултразвуковия апарат може да се установи проблемната вена, която не се вижда на повърхността на крака. Това е значително предимство пред склеротерапията на повърхностни вени, която се практикува от много лекари, които инжектират склерозиращо вещество във видимата вена, а не във вената, която е скрита и предизвиква проблема. Цялата процедура е секунди, няма упойка, повечето от пациентите не усещат нищо, разказа хирургът. 

По думите му не е за пренебрегване и фактът, че тази терапия не е противопоказана при съпътстващи заболявания като диабет или сериозни сърдечни проблеми, при които оперативната намеса е доста рискована и дори често изключена.

"На практика няма пациенти, които биха могли да бъдат неподходящи за прилагането на това лечение. Всеки, който има вени, е подходящ$, пошегува се специалистът. Той подчерта, че извършването на процедурата е възможно и през летния сезон, когато при конвенционалните методи се препоръчва да се изчака, тъй като високите температури може да влошат състоянието на пациента.

След извършване на процедурите няма почти никакви рецидиви. Те могат да са около 3-5%, което в сферата на медицината се равнява почти на нула, подчерта съдовият хирург.

Успехът на метода д-р Галили обяснява с натрупания опит и използването на свръх модерен ултразвук.

За специалиста:

Д-р Яир Галили е съдов хирург. През 1988г. завършва медицина в Университет Бен Гурион, Негев. През 1997г. придобива специализация по ултразвукова диагностика и терапия в Общата хирургия, Университет Уейк Форес, САЩ. През 1998г. специализира Обща хирургия в Болница Ихилов, Тел Авив. През 2000г. придобива специалност по съдова хирургия в Клиника Асаф Арофе и Болница Тел а Шомер, Тел Авив. През 2002г. специализира Ултразвуково-контролирана склеротерапия в Клиника по съдови заболявания, Чикаго, САЩ. От 2002 до днес въвежда и развива клинична практика по Ултразвуково-контролирана склеротерапия в няколко медицински центъра в Тел Авив

През 2010 г. получава документи за практикуване на медицина у нас от Министерството на здравеопазването и БЛС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови