Как богатите страни блокират ваксинационните планове на бедните

OFFNews 20 март 2021 в 11:52 2709 0

Богатите държави, включително Великобритания, блокират предложенията за оказване на помощ на развиващите се страни за увеличаване на производствената им мощност за ваксини.

Това съобщи Би Би Си, като се позова на изтекла информация от документ на Световната здравна организация.

Би Би Си се позовава на видяно копие от договорен текст на резолюция на Световната здравна организация по наболелия въпрос след оплаквания на по-бедни страни и отправен призив да им се помогне, посочва БНР.

Диърмейд Макдоналд от организацията Just Treatment, която отстоява правото на пациентите на справедлив достъп до лекарствата, заяви, че Великобритания е от другата страна на аргумента, като участва в опитите да се премахнат от текста положителните предложения за финансиране и улесняване на проектите по-бедните страните сами да произвеждат повече ваксини и лекарства.

Освен Великобритания изрично се споменават още Съединените щати и ЕС.

Говорител на британското правителство коментира, че „глобалната пандемия изисква глобално решение и Великобритания е водеща сила в усилията да се осигури справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 по света“. Елен т'Хоен, която е експерт по въпроси на лекарствената политика и на интелектуалната собственост, заяви, че глобалният капацитет за производство на ваксини е около една трета от това, което е необходимо, и че това са ваксини, които предимно се произвеждат в богатите страни и голямата част остават в тях.

Тя допълва, че по тази причина по-бедните държави искат не само част от ваксините, но и правото да ги произвеждат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!