Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка

OFFNews 01 юли 2022 в 10:33 1474 0

сън

Снимка Pixabay

Изследване търси връзка между недостига на сън и когнитивните смущения

Ново изследване установи, че около седем часа сън е оптималният вариант за нощна почивка, а недостатъчният или прекомерен сън водят до намалена концентрация, нарушена способност за запомняне и научаване на нови неща, за решаване на проблеми и вземане на решения, съобщава Си Ен Ен.

Изследователи от Китай и Обединеното кралство анализираха данни от почти 500 000 възрастни между 38 и 73 години, част от Биобанка на Великобритания – дългосрочно, подкрепяно от правителството здравно проучване. Участниците бяха анкетирани за техните модели на сън, психично здраве и благополучие и взеха участие в серия от когнитивни тестове. Проучването разполага и с почти 40 000 скенирани изображения на мозък и генетични данни. 

Проучването установи, че седем часа сън са свързани с по-добро психично здраве. Хората изпитват повече симптоми на тревожност и депресия и по-лошо общо благосъстояние, ако съобщават, че спят повече или по-малко от установеното оптимално време.

„Въпреки че не можем да кажем категорично, че твърде малко или твърде много сън причинява когнитивни проблеми, нашият анализ изглежда подкрепя тази идея“, каза Джианфън Фън, професор в китайския университет Фудан и автор на проучването, публикувано в научното списание Nature Aging. - "Но причините, поради които възрастните хора имат по-лош сън, изглежда са сложни, повлияни от комбинацията от нашия генетичен състав и структурата на нашия мозък", уточнява той.

Други изследвания са установили, че възрастните хора, които имат значителни затруднения със заспиването и които често се будят нощем, са изложени на висок риск от развитие на деменция или ранна смърт, поради каквато и да е причина, докато сънят по-малко от шест часа на нощ е свързан със сърдечносъдови заболявания.

Едно от обясненията за връзката между недоспиването и когнитивния спад може да е нарушаването на дълбокия сън, когато мозъкът възстановява тялото от изтощението през деня и консолидира спомените. Системното недоспиване освен това води до натрупването на амилоид, ключов протеин, който може да доведе до деменция.

Проучването показва още, че е възможно удължената продължителност на съня да произтича от фрагментиран сън.

Д-р Радж Дасгупта, говорител на Американската академия по медицина на съня и асистент по клинична медицина в Медицинското училище Кек в Университета на Южна Калифорния, твърди, че по-дългата продължителност на съня е  свързана с когнитивни проблеми, но все още не е напълно ясно защо.

„Това е добра предпоставка за бъдещи изследвания и търсене на лечение“, каза Дасгупта, който не е участвал в изследването. - „Сънят е от съществено значение, когато остаряваме и имаме нужда от толкова сън, колкото и по-младите хора, но е все по-трудно да се осъществи."

Проучването има и някои недостатъци - то оценява само продължителността на съня на участниците, а не качеството му, например събуждането през нощта. Нещо повече, участниците сами съобщават за количеството си сън, затова липсва обективен критерий. Въпреки това авторите обявиха, че големият брой участници, предполага стабилни заключения. 

Изследването показва и зависимостта между твърде много и твърде малко сън и когнитивните проблеми, но не доказва категорично причинно-следствената връзка между тях, предупреди Ръсел Фостър, професор в Оксфордския университет и директор на Института по сън и циркадианна невронаука на сър Джулс Торн, който не е участвал в изследването.

Той посочи, че при проучването не е взело предвид здравословното състояние на хората. По думите му приемането на средната стойност от седем часа като идеално количество сън "игнорира факта, че има значителни индивидуални вариации в продължителността на съня" и качеството му. По-малко или повече сън може да е напълно здравословен за някои хора, каза той.

„Редовно ни казват, че „идеалният“ нощен сън за възрастните трябва да бъде седем часа без прекъсване. Това убеждение е погрешно по много причини. Сънят е като размера на обувката - един размер не пасва на всички, затова определението за “добър сън“ по този начин може да причини объркване и безпокойство у мнозина“, каза Фостър, автор на книгата „Времето на живота: Новата наука за биологичния часовник и как може да оптимизират вашия сън и здраве“.

„Колко дълго спим, по кое време и колко пъти се събуждаме през нощта има значителни вариации между хората и с напредването на възрастта. Сънят е динамичен и всички имаме различни модели на сън. Ключово е да преценим какви са индивидуалните ни нужди", посочи проф. Фостър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови