Ивермектинът не лекува коронавирус, може да е опасен

Merck & Co предупредиха лекарството да не се използва извън предназначението му като противопаразитно средство

OFFNews 05 февруари 2021 в 14:52 5905 0

"Анализът на наличните данни не подкрепя безопасността и ефикасността на произвежданото от нас антипаразитно лекарство Ивермектин за лечение на COVID-19." Това съобщиха от фармацевтичната компания Merck & Co в специално изявление, цитирано от Ройтерс.

Ивермектинът, който е одобрен в САЩ под търговското наименование Stromectol, се използва главно за лечение на паразитни заболявания.

Препаратът се препоръчва от редица специалисти и у нас, което предизвика спорове в медицинската общност и предупреждения в опасността при приемането му от страна на фармацевтите.

Компанията заявява, че анализът на вече съществуващите и новите изследвания на Ивермектин за лечение на COVID-19 не е намерил научна основа за потенциален терапевтичен ефект срещу респираторното заболяване, причинено от новия коронавирус.

От Merck добавят, че в по-голямата част от проучванията за тестване на Ивермектин като средство за лечение на COVID-19 е налице сериозна липса на данни за безопасността.

Това е основният мотив компанията да излезе с предупреждение лекарството да не се използва извън неговото предназначение като противопаразитно средство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!