Кардиолог: Не бих изписала ивермектин на нито един пациент

Употребата на препарата при COVID-19 не е доказана и резултатите са много противоречиви, твърди проф. Асена Сербезова

OFFNews 19 януари 2021 в 09:54 6805 1

Рисковете от употребата на ветеринарния медикамент ивермектин при хора са огромни, не бих го предписала на нито един пациент, предупреди по БНР доц. Яна Симова, началник на отделение по кардиология в УМБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен и ръководител на научноизследователската група за пост-COVID изследване и лечение на усложнения към Българския кардиологичен институт. 

Доц. Симова е сред медицинските специалисти, които излязоха с открито писмо към обществеността и лекарите за рисковете при използването на медикамента при лечение на коронавирусната инфекция.

Ивермектинът има поредица от странични ефекти, които включват кожни обриви, гадене, повръщане, подуване на лицето и крайниците, болки в стомаха, световъртеж, гърчове, спадане на кръвното налягане и други, обясни тя в предаването.

Изпълнителната агенция по лекарствата е разрешила използването на препарата при показания за стронгилоидоза. Това е вид чревна паразитоза, разпространена предимно в държави от Южна Америка и Африка – заболяване, характерно главно за тропиците.

„Аз имам право като лекар да ви го изпиша на рецепта. На тази рецепта аз не пиша за какво ви го изписвам. Мога да го изпиша, ако съм несъвестен лекар, и за профилактика за COVID-19 например, което не е редно да се прави“, коментира доц. Яна Симова.

Тя уточни, че се провежда изпитване на медикамента в 12 болници у нас, чиито резултати още не са оповестени, въпреки че още лятото е трябвало междинните данни да бъдат огласени. Една от тези болници е „Пирогов“ – там са го спрели много рано, защото са регистрирали тежки случаи на пневмония, поясни кардиологът.

„След като са го спрели, при тях продължавали да идват пациенти, самолекували се с медикамента – те всички са били в много тежко състояние. Имали са смъртни случаи, твърди д-р Симова.

Каква е позицията на фармацевтите

Употребата на ивермектин при COVID-19 не е доказана и резултатите са много противоречиви, потвърди пред БНР и проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Медицинската общност се лута в различни решения, събира доказателства. Това, което се знае за ивермектин – че инвитро потиска вируса на COVID-19, но учените казват, че за да се случи това в човека, трябват концентрации около 100 пъти по-високи.“

Счита се, че не може категорично да се причислят чудодейни качества на лекарствения продукт, посочи проф. Асена Сербезова.

Тъй като ивермектинът е комбиниран и с други лекарства, е трудно да се разграничи кой ефект на кой медикамент се дължи, каза още тя.

Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да си влезе в ролята, да администрира процеса и да наблюдава рационална лекарствена употреба, защото на пазара се пуска лекарство с изключително рядко показание, предимно не за този климатичен пояс, изтъкна проф. Сербезова.

„В момента, в който се повишат продажбите на продукта, би трябвало да се направи анализ какво точно се случва“, категорична бе тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови