Глобиха болницата, в която са лекували фиктивно две деца 12 пъти

OFFNews 23 август 2023 в 09:31 735 0

болница

Снимка Скрийншот

МБАЛ "Централ онко хоспитал", Пловдив

Пловдивска болница ще връща 16 000 лв. на Националната здравноосигурителна каса заради фалшиви хоспитализации на две деца. Договорът на НЗОК с "Централ онко хоспитал" по съответните клинични пътеки ще бъде прекратен.

За случая стана известно преди месец от разследване на bTV, когато майка с изненада разбира, че за една година двете ѝ деца са лекувани в пловдивската болница 12 пъти. Искането на медицинска бележка за училищна екскурзия в началото на лятото е показало на Невена, че дъщеря ѝ в този момент е в лечебното заведение. След проверка в електронните здравни досиета на двете ѝ деца майката разбира, че за една година те са "лекувани" 12 пъти от бронхопневмония и алергии в същото лечебно заведение.

По документи децата са били прегледани в спешното отделение, след това са били приети за лечение. С личната карта на майката, без тя и децата да са били там. Част от изследванията, докато уж децата са в болницата, са били направени в медицински център, с който лечебното заведение има договор.

Медицинският център се намира на територията на болницата. Според търговския регистър центърът е сред собствениците на болницата. В 10 от 12-те случая децата са насочени за прием и приети от началника на отделението по педиатрия д-р Александър Ангелов. Пред проверяващите от НЗОК лекарят е обяснил, че е лекувал децата много пъти.

„За последните случаи, когато не са били настанени в болница, а съм ги лекувал в домашни условия, съм се съгласявал с исканията на майката единствено и само, за да бъде предоставено адекватно лечение на децата и да не получават усложнения, без да уведомя ръководството на болницата“, е заявил той.

Жената е категорична, че лекарят не е стъпвал в дома ѝ, за да лекува децата ѝ.

От ръководството на болницата са заявили, че фиктивното лечение е ставало без тяхно знание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша