Има опасност болниците да започнат да връщат пациенти

OFFNews 26 март 2014 в 13:47 2640 4

Д-р Дечо Дечев

Много вероятно е болниците да започнат да връщат пациенти, ако се забавят плащанията за извънлимитната дейност от страна на Здравната каса.

Това заяви директорът на болница „Свети Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев пред БНТ.

Хаосът, който цари още от януари ще доведе до връщане на пациенти. Когато на НЗОК се наложи да забави плащанията на надлимитните дейности, искаме или не, ще трябва да връшаме пациенти, посочи д-р Дечев.

Според д-р Димитър Петров от Българския лекарски съюз новият метод на финансиране на болниците със сигурност ще доведе до забавяне на плащания към лечебните заведения.

Съгласно новата методика болниците ще трябва да се вместват в предварително обявения бюджет за съответния месец, като на надлимитната дейност ще бъде правена проверка, преди да бъде изплатена.

Лекарите не знаят по какъв начин ще работят, ако прогнозните бюджети се изчерпат преди края на месеца. Ще приемат ли пациенти, ще ги преглеждат ли, да правят листи на чакащи, ако НЗОК не може да им плати, или да започнат да приемат само спешните пациенти, подчерта д-р Петров.

От Здравната каса обявиха, че ще се премине към новия начин на плащане на болниците заради съмнения в злоупотреби и липсата на достатъчно средства в бюджета на НЗОК, за да се изплати на лечебните заведения отчетените медицински дейности.

Очаква се до няколко дни Касата да коментира официално притесненията на лекарите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови