И Румъния бракува милиони дози ваксина срещу COVID-19

Здравният министър Александру Рафила поиска от ЕК да намали количествата на следващите доставки

OFFNews 18 август 2022 в 15:45 1136 0

ваксинация

Снимка Архив/БТА

Румъния и България искат редуциране на количествата ваксини при следващите доставки

Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила заяви вчера, че е поискал от Европейската комисия съществено намаляване на доставките на ваксини срещу COVID-19 за тази и следващата година, съобщава сайтът Зиаре. По думите на Рафила Румъния в момента разполага с над 8 милиона дози ваксина, чийто срок на годност ще изтече.

Ние имаме над 8 000 000 дози ваксина, които са на склад. Не се използват. (...) Това са дози, които на практика не можаха да бъдат използвани, защото няма интерес, и също така не можаха да бъдат продадени или дори дарени. В един момент срокът им на годност ще изтече и ще трябва да бъдат унищожени. Това означава други разходи. Говорим за стотици милиони евро, заяви министърът за телевизия Антена 3.

Той посочи, че страната е поискала от Европейската комисия намаляване на доставките на ваксини срещу COVID-19.

Ние предприехме стъпки в последно време да се опитаме чрез предоговарянето, което прави ЕК с производителя, да постигнем две неща, които мисля са много важни: да постигнем съществено намаляване на доставките през 2022 г. и 2023 г. (...) Ако тази ваксина дойде в много по-малки количества, да бъде ваксина, която е адаптирана към циркулиращите в момента варианти BA.4 и BA.5, обясни Рафила.

Напълно ваксинирани са 8,11 милиона румънци или 42,1 процента от населението на страната, според данни на сайта Our World in Data.

Пред подобен проблем са изправени и здравните власти у нас. Преди дни служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев съобщи, че страната ни е бракувала 1 300 000 дози ваксина, чийто срок на годност е изтекъл. Той разпореди да се отварят флакони дори при недостатъчен брой желаещи да се ваксинират, за да не спира процесът на имунизация срещу коронавирус при наличието на излишни количества от ваксините.

През май тази година здравното министерство изпрати писмо до Европейската комисия, в което настоява следващите доставки на ваксини да бъдат в "разумни количества".

Държавите следва да имат възможността да закупуват количества, които реално са им необходими, тъй като практиката до момента е доказала, че залагането на количества, които в пъти надвишават потребностите на страната не работи, написаха от министерството.

Според сключения между Европейската комисия и Pfizer/BioNTech договор за закупуване на пандемични ваксини за периода 2022-2023 г. до края на 2022 г. у нас трябва да бъдат доставени още 2 710 904 дози, а през 2023 г. – над 7 млн. дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови