Д-р Меджидиев: Над 1 млн. и 300 000 са бракуваните COVID ваксини

Днес ще бъде взето решение за съкращаване на карантината за ваксинирани и неваксинирани

OFFNews 16 август 2022 в 11:08 1625 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Бракувани са много ваксини, над 1 млн и 300 000 опаковки. Точно затова предоставихме възможност да се отваря флакон дори при един или двама желаещи да се имунизират срещу коронавирус; върнахме мобилните групи за ваксинация в отдалечени и труднодостъпни места; личните лекари могат да имунизират пациенти, които са извън листата им или са здравнонеосигурени.

Това каза по БНР служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. Той увери, че на лекарите, които поставят ваксини, ще бъде заплатено със задна дата.

Министърът коментира и предложението за скъсяване на срока на карантината. По думите му той трябва да е различен за ваксинирани и неваксинирани пациенти, тъй като хората с поставена ваксина са заразни 2-3 дни, а останалите до 5-6 дни. 

Лично негово предложение е освобождаването от карантина да става при отрицателен антигенен тест, което може допълнително да скъси срока на изолация.

Окончателното решение за споменатите срокове ще стане известно по-късно днес, след заседание на експертните съвети към здравното министерство.

По повод възможността личните лекари да могат да издават е-направления за безплатно тестване с бърз антигенен тест Меджидиев уточни, че това вероятно ще стане факт от идната седмица. Той увери, че има достатъчно тестове, които вече са разпределени към РЗИ-тата.

Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд, стана ясно от думите на министъра.

Имаме остойностяване на всичко останало в сферата на медицината, изключая труда на лекаря, на сестрата и на фелдшера, на целия екип, който извършва медицинската услуга, подчерта той.

Д-р Меджидиев изрази надежда, че въпреки краткия мандат на служебното правителство наредбата за остойностяване на медицинския труд ще стане факт и подчерта, че "някои от нещата са законодателни и ще трябва да бъдат гласувани в парламента". 

Министърът каза още, че му предстоят срещи с ръководителите на областни и общински болници. С тях ще се работи за създаване на мобилни групи за профилактика и прегледи на деца и възрастни в труднодостъпните райони.

Той анонсира и намерението за създаване на факултет за обучение на парамедици, които ще могат да поемат не само въздушния медицински транспорт, но и ще помагат на наземната спешна помощ.

Служебният министър заяви, че няма да бъдат правени проверки на болниците, а по-скоро посещения:

Проверки на болници е много сложно казано, да го кажем посещения на болници – започват от тази седмица. Не санкциите, а корекциите са важни. Основата е подобряване на администрирането, на организацията, да се намесим с трансформиране и корекция на местата, в които има проблем, обобщи служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews