МЗ до Еврокомисията: Искаме ваксини срещу COVID-19, но в разумни количества

Съгласно договора между ЕК и Pfizer/BioNTech през 2022 г. България трябва да получи още 2 710 904 дози, а през 2023 г. – над 7 млн. дози

OFFNews 19 май 2022 в 15:21 1346 1

Снимка Архив/БТА

Широко портфолио от ваксини срещу COVID-19, но в разумни количества иска Министерството на здравеопазването в писмо до Европейската комисия.

От министерството изтъкват, че "държавите следва да имат възможността да закупуват количества, които реално са им необходими", тъй като практиката до момента е доказала, че залагането на количества, които в пъти надвишават потребностите на страната не работи.

От министерството цитират сключения между Европейската комисия и Pfizer/BioNTech договор за закупуване на пандемични ваксини за периода 2022-2023 г. Съгласно договора до края на 2022 г. у нас трябва да бъдат доставени още 2 710 904 дози, а през 2023 г. – над 7 млн. дози.

"Ето защо България разчита на открит диалог с ЕК и производителите на пандемични ваксини за договаряне на количества, съобразени с потребностите на държавите членки на ЕС и на страната ни в частност. Необходимо е разбиране както от страна на компанията, така и от страна на ЕК по отношение гъвкавостта, която следва да имат договорите за ваксини", пишат от МЗ.

Оттам припомнят, че Европейската комисия е сключила договор с Pfizer/BioNTech за закупуване на пандемични ваксини за периода 2022-2023 г., с цел да осигури на държавите членки ефективна ваксинална защита.

Впоследствие договорените за България и за други държави членки количества се оказаха в излишък, поради което от средата на 2021 г. страната ни търси решения за намаляване на заложените в договорите ваксини.

С писмото си до ЕК Министерството на здравеопазването на България представя и своите предложения за промяна на сключения от ЕК с производителя Pfizer/BioNTech договор.

Писмото е изпратено в момент, когато няколко други държави членки, включително Полша, поставиха пред Европейската комисия въпроса за промяна в посочения договор. Основната причина е, че държавите членки се задължават да закупят количества ваксини, които не са им необходими.

Същевременно, осигуряването на здравни услуги за гражданите, пристигащи от Украйна, изисква допълнителен финансов ресурс, какъвто би могло да бъде освободен чрез намаляване на количествата, заложени в договора на ЕК с Pfizer/BioNTech, съобразено с реалните потребности на държавите членки, пишат от МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!