И МУ София реагира срещу реплика на д-р Таня Андреева за ИСУЛ и Александровска

OFFNews 28 март 2022 в 17:17 1529 1

Снимка МУ София

Седмица след скандалното изказване на бившия здравен министър д-р Таня Андреева във връзка със столични болници, Медицинският университет в София е поредната структура, която реагира на думите ѝ.

Миналия вторник, 22 март, по време на дискусия за кадровия дефицит в здравния сектор бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева заяви, че ако ИСУЛ и „Александровска“ болница бъдат закрити, „никой няма да разбере, че ги няма“ и че споменатите лечебни заведения са на "командно дишане".

Засегнатите излязоха с позиция, в която определиха изказването ѝ като "необмислено, неадекватно и тенденциозно" и заявиха, че противопоставянето на държавни срещу частни болници не е от полза за никого.

В становището си днес от Медицинския университет определят изказването ѝ като "невярно, неприемливо и тенденциозно" и подчертават, че д-р Андреева е "публична фигура и работи твърде дълги години в сектора, за да си позволява такова отношение към общественото здраве".

Бихме искали да заявим ясно, че това не са болници „на командно дишане“, както ги определя д-р Андреева, а са значими болнични, консултативни, научни и образователни центрове. Не можем да пренебрегнем фактите по отношение на болничната и доболнична помощ, които са от значение за пациентите в национален мащаб: множество клиники, лаборатории и отделения, които са уникални за страната и такива, които са с най-голям капацитет и експертен ресурс в България; многопрофилни спешни центрове, на които населението разчита в случай на сериозни катаклизми, каквато беше пандемията от COVID-19. спешни центрове, които носят загуби, а не печалби на болницата, поради което не са развити в повечето болници, особено в частните; единствена възможност за лечение за огромен брой пациенти от цялата страна, с тежки заболявания, които изискват дълъг и скъп болничен престой, който те сами не могат да заплатят", изтъкват от МУ София.

От учебното заведение подчертават, че двете болници са утвърдени бази за обучение на студенти и специализанти, припомняйки, че преподавателите, които ги обучават, освен признати специалисти, са ръководители на национални медицински научни дружества, членове на експертни съвети и комисии.

"УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и УМБАЛ „Александровска“ са университетски клинични бази от огромно значение за националната здравна система. А общественото здраве трябва да е основен приоритет на всяко медицинско лице, каквото е и д-р Андреева. И това е неотменна част от ценностите, които ние поддържаме и на които учим нашите студенти", посочват в заключение от Медицинския университет в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

28.03 2022 в 17:36

...не просто няма да разберем,че ги няма,а отдавна трябваше да се закрият тия циреи на здравеопазването....само пари харчат(да не говорим колко пари смъкват от пациентите) и работа никаква....в нормалните страни големите болници лекуват pro bono при нас е обратното,като стигнеш до тях,знаят,че други над тях няма и ти скъсват задника от плащания....от 200 болници трябва да останат 20,където да се работи без пациента да плаща нещо....частници да има но без договори с касата,който иска частник да си плаща и да се лекува както иска....