"Хубавото време за Москов приключи"

OFFNews 16 юни 2015 в 22:30 7405 7

Хората, които си плащат здравните осигуровки, ще получават от следващата година по-малко услуги в сравнение със сега. Какви и колко по-малко ще реши с наредба здравния министър. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов пред bTV.

Хубавото време приключва за Москов, защото сега желаната от него поправка в закона ще трябва да се претвори дела, които ще имат негативен ефект върху хората. Затова след това той ще трябва да обяснява защо се е получило така, коментира Константинов.

Идеите на Москов привидно са логични - ще махнем маловажни заболявания и НЗОК няма да плаща за тях, а със спестените пари ще плащаме за важни заболявания. Тук обаче излизат ред въпроси – кои са маловажните, кои са важните заболявания. В законопроекта, поне в преходните и заключителни разпоредби, трябваше да е написано що е социалнозначимо заболяване, а такова нещо няма, допълни Константинов.

Никой досега не е дал точни разчети. Като не знаем кои са едните и кои са другите заболявания, как да се знае колко пари ще спестим, каза той.

Това е един от законите, с които се предполага, че ще бъде осъществена реформата, а специално решението за броя на надзорниците е изключително второстепенен акт, който касае най-вече самите участници в надзора, техните интереси. Между другото, аз бих казал, че това беше едно от смислените предложения на д-р Москов и то явно няма да бъде гласувано. Докато друго, което е доста безсмислено – разделянето на пакета, пък мина, коментира още бившият министър.

Много от народните представители не са съгласни с промените в закона, но директивата е: „Абе, гласувайте, защото сме дали сектора, трябва да го подкрепяме”, категоричен е Константинов.

Той пожела на Москов да изкара целия си мандат и да се вслушва в чуждото мнение, защото не всички, които го ласкаят, са негови приятели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!