ГЕРБ бламира Москов, БСП и ДПС се опитаха да провалят заседанието на НС

Симона Костадинова 16 юни 2015 в 16:15 6025 6

БСП и ДПС се опитаха да провалят днешното обсъждане на Закона за здравното осигуряване. Лидерът на БСП Михаил Миков поиска проверка на кворума, а след това депутатите от столетницата и тези от ДПС напуснаха залата.

Не трябва да бъде приет нито един текст от този закон без мнозинство. Знаете какво следва. Ще има поименна проверка, искане за почивки и всичко останало от менюто, заяви Миков преди преброяването.

Опитът на опозицията да остави Народното събрание без кворум обаче не успя. След преброяването в залата имаше 129 депутати, а бяха необходими 121, за да продължи разглеждането. В крайна сметка депутатите продължиха обсъжданията на промените, които полагат основите на реформата, подготвяна от здравния министър Петър Москов.

По-рано днес пък народните представители от ГЕРБ гласуваха с опозицията срещу предложението на Петър Москов за увеличаване присъствието на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. В проектозакона се предвиждаше членовете на съвета да се увеличат от 9 на 11, заради което се появиха обвинения за одържавяване на Касата.

За продължаващите вече 5 часа дебати в пленарна зала депутатите са разгледали едва 7 параграфа от законопроекта, в който има общо 49 параграфа.

Почти на всек параграф Манолова излиза на трибуната и казва, че БСП са против разделянето на пакетите. Москов от своя страна пък заявява, че му е омръзнало да повтаря едно и също и че всичко в законопроекта му е ясно.

Сред приетите промени е и въвеждането на система за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, свързани с оказаната медицинска помощ, лекарствените продукти, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели, заплащани от НЗОК, съгласно методика, одобрена от Надзорния съвет по предложение на управителя.

Депутатите приеха още до 2026 година държавата ще започне да заплаща като здравна вноска 100% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от здравната вноска на деца до 18-годишна възраст, български и чуждестранни студенти.

В момента той осигурява върху 55% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2016 г., като всяка следваща година се увеличава с 5 % до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Идеята на Москов е чрез тази промяна и още няколко, които обаче още не са гласувани, пациентите да имат право да изразят оценката си за болницата, в която са били, а на базата на тяхното мнение НЗОК да има право да прекратява договори с лечебни заведения. Това ще се случва като пациентите отговарят на конкретни въпроси, които обаче още не са уточнени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!