Халюциногенните гъби помагат за лечение на алкохолизъм

OFFNews 26 август 2022 в 09:39 6663 2

халюциногенни гъби

Снимка Pixabay

Почти половината от приелите псилоцибин (вещество в халюциногенните гъби) са спрели да пият напълно, показват резултатите от изследване

Съединение в халюциногенните гъби е помогнало на хора, злоупотребяващи с алкохол, да ограничат консумацията му или да се откажат напълно в най-стриктния тест на псилоцибин срещу алкохолизъм, предаде Асошиейтед прес.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи дали ефектът е траен и дали действа в по-мащабно проучване. Много от тези, които са приемали плацебо вместо псилоцибин, също са успели да ограничат пиенето. Вероятната причина е, че всички участници в изследването са били силно мотивирани и са получили разговорна терапия.

Псилоцибинът, съдържан в няколко вида гъби, може да причини ярки халюцинации, продължаващи часове наред. Коренното население го е използвало в целебни ритуали, а изследователи проучват дали може да облекчи депресия или да помогне на дългогодишни пушачи да откажат цигарите. Веществото е незаконно в САЩ, въпреки че Орегон и няколко града са го декриминализирали.

Новото изследване, публикувано изданието "Психиатрия" на Американската медицинска асоциация, е "първото съвременно, стриктно, контролирано проучване" дали то може да помогне и на хора, борещи се с алкохола, казва Фред Барет, невролог от университета "Джон Хопкинс", който не е участвал в проучването.

В изследването 93 пациента са приемали капсула, съдържаща псилоцибин или плацебо, лежали са на диван със затворени очи и са слушали записана музика през слушалки. Изследваните лица са преминавали през два такива сеанса с интервал от един месец и 12 сеанса разговорна терапия, съобщава БТА.

По време на осемте месеца след първия сеанс пациентите, приемащи псилоцибин, са се справяли по-добре от другата група, злоупотребявайки с алкохол средно на около 1 от 10 дни спрямо около 1 от 4 дни при участниците на плацебо. Почти половината от приелите псилоцибин са спрели да пият напълно в сравнение с 24 процента от контролната група.

Само три конвенционални лекарства - дисулфирам, налтрексон и акампросат, са одобрени за лечение на разстройство, свързано с употребата на алкохол. Нови лекарства не са одобрявани от близо 20 години.

Въпреки че не е известно как точно действа на мозъка, изследователите смятат, че псилоцибинът увеличава връзките му и поне временно променя начина, по който той се организира, отбелязва ръководителят на изследването д-р Майкъл Богеншуц от Медицинския център "Лангон" към Нюйоркския университет.

Малко се знае за това колко трайни могат да бъдат тези нови връзки. На теория, в комбинация с разговорна терапия, хората може да са способни да се откажат от лошите си навици и по-лесно да възприемат нови нагласи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

26.08 2022 в 11:28

при тежките случаи на депресия и пристрастяване, този метод е с успех процент подобен на електрошоковата терапия, но без лошите ефекти.

дълги години само електрошок доброволно приет беше метод при дълбоки депресии със самоубийствено тенденции. Само дето не се знае дали си същия човек след това в полвината случай

15914

1

поп Дръвчо

26.08 2022 в 10:10

От трън, та на глог ми звучи тая работа.

Но може и да има смисъл при някакъв нестандартен подход към терапията.