Ген. Мутафчийски: Не бих казал, че битката с COVID е спечелена

OFFNews 01 декември 2022 в 11:23 1462 0

Венцислав Мутафчийски

Снимка ВМА

ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА

Не бих казал, че битката с COVID е спечелена, въпреки че много ми се иска. Въобще не е в миналото. По време на Първата и Втората световна война огромна част от жертвите не са загинали на бойното поле, а от инфекциозни болести, така е било с испанския грип, с коремния тиф, с холерата, заяви БНТ началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Проф. Мутафчийски поясни, че страната ни трябва да е подготвена за възникването на нови пандемии, тъй като и в бъдеще ще бъдем подложени на непознати вируси. Професорът цитира класация за готовността на държавите в Европа за справяне с пандемии, където България е на предпоследно място.

Много ме възмущаваше, по време на пандемията, когато с насмешка се говореше - "ще ваксинират гледачи на норки". Ами ще ги ваксинираме, защото норките се оказаха възприемчиви и когато отиде вирусът в норката ние не знам как може да се промени, допълни ген. Венцислав Мутафчийски.

Той посочи какви мерки са взети във ВМА за реакция при нова пандемия.

Изградихме диагностичен блок към инфекциозната клиника и така създадохме съвършената инфекциозна клиника. Пациентът не напуска сградата за каквито и да било изследвания, има дори възможност за телемедицина, защото невинаги е необходимо лекарят да влиза при него. Когато откривахме блока, казах на един зам.-министър на здравеопазването: "Възползвайте се от нашия опит. Това, което направихме, го няма другаде", защото трябва да сме готови за такива предизвикателства.

Началникът на ВМА коментира и 131-та годишнина от създаването на Военномедицинската академия, посочвайки, че в академията се лекуват между 15 и 17 000 пациента годишно. Той отчете нараснал интерес към специалността "военен лекар". 

116 курсанти са избрали избрали специалността военен лекар. Първоначално имаше плах интерес, но тенденцията се обърна. Тази година 20 курсанти са посочили специалността като първо желание, което означава, че имат доверие в програмата, каза Мутафчийски.

Началникът на ВМА разказа за обучението по две нови специалности:

От една година ВМА провежда обучение по специалността "боен санитар", което се осъществява в тренировъчния ни център. Ние имаме добри болници, но ахилесовата ни пета е първата помощ, защото трябва да можем да докараме ранените си до болницата живи. Те трябва да получат адекватна помощ от бойните санитари и парамедиците. Помощта в "платинените" първи 10 минути е решаваща за по-нататъшната прогноза на пострадалия, обясни генералът.

Той посочи, че ВМА има лиценз за обучение на парамедици от 2021 г. Курсът е с продължително 6 месеца.

Парамедиците транспортират тежко пострадали и поддържат жизнените им функции. Все още обаче не са регламентирани правомощията им - какво трябва да прави един парамедик, коментира ген. Венцислав Мутафчийски.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!