Газираните напитки - основна причина за затлъстяване сред тийнейджърите

OFFNews 12 юни 2024 в 09:06 1079 2

газирани напитки

Снимка Pixabay

Газирани напитки

Ново проучване твърди, че има силна връзка между консумацията на газирани напитки и затлъстяването сред тийнейджърите в над 100 страни. Изследването, проведено в 107 страни по света, открива, че всяко 10-процентно увеличение на ежедневната консумация на безалкохолни напитки има връзка с 3,7-процентно увеличение на броя на юношите с наднормено тегло и затлъстяване, съобщава „Стъди Файндс“.

Констатациите подчертават силната връзка между постоянното пиене на газирани напитки и риска от наддаване на тегло при подрастващите. Ниуе (коралов остров в централната част на Тихи океан), малка тихоокеанска островна нация, има най-голямо разпространение на младежи с наднормено тегло и затлъстяване, както и най-голям брой тийнейджъри, които консумират поне една безалкохолна напитка всеки ден.

Като се имат предвид тези резултати, изследователски екип от Япония подчертава значението на усилията в световен мащаб за намаляване на консумацията на газирани напитки като средство за справяне с детското затлъстяване, което те наричат „пандемия“.

Проучването се основава на училищни проучвания в 107 държави, предназначени да измерват връзката между консумацията на сладки напитки и затлъстяването сред  подрастващите. Някои от тези страни са наложили данъци върху подсладените със захар напитки, докато други не са, пише БГНЕС.

Проучването включва 405 528 юноши, които посещават училище, и определя като газирани напитки тези, които обикновено съдържат захар, включително добре известни марки като Coca-Cola и Pepsi, както и напитки без марка.

Процентът на учениците с наднормено тегло и затлъстяване варира значително в различните страни - от 3,3% в Камбоджа до удивителните 64% в Ниуе, което има население от по-малко от 2000 души (1620 през 2018 г.). По същия начин, разпространението на юноши, които консумират безалкохолни напитки веднъж или повече на ден, варира от 3,3% в Исландия до 80% в Ниуе.

Авторите на изследването откриват постоянна тенденция във всички нации: всяко 10-процентно увеличение на ежедневната консумация на безалкохолни напитки води до 3,7- процентно увеличение на разпространението на тийнейджъри с наднормено тегло и затлъстяване. Освен това изследването показва, че данъците върху безалкохолните напитки изглежда ефективно намаляват консумацията на тези напитки сред подрастващите.

Доколкото ни е известно, нашето проучване е първото, което изследва връзката между консумацията на безалкохолни напитки и наднорменото тегло и затлъстяването сред училищните юноши както на национално, така и на индивидуално ниво. Нашето проучване установи статистически значима връзка между ежедневната консумация на безалкохолни напитки и наднорменото тегло и затлъстяването сред юношите, които ходят на училище. Данъкът върху безалкохолните напитки е въведен в над 50 страни по света, за да се справи с нарастващите проблеми със затлъстяването, пише екипът.

„В настоящото проучване установихме, че страните с високи доходи са по-склонни да въведат данъци върху безалкохолните напитки в сравнение със страните с ниски и средни доходи (42,9% срещу 21,5%). Освен това, в страните с данъци върху безалкохолните напитки, разпространението на ежедневната консумация на безалкохолни напитки сред училищните юноши е по-ниско, отколкото в страните без такива данъци (30,2% срещу 33,5%), казват експертите.

Проучвателният екип съветва правителствата да предприемат действия чрез въвеждане на данъци върху сладките напитки в опит да ограничат затлъстяването.

Тези констатации предполагат, че правителствата, особено тези в страните с ниски и средни доходи, трябва да предприемат действия като налагане на данъци върху безалкохолните напитки, за да намалят консумацията на безалкохолни напитки или да намалят количеството консумация на захар от безалкохолни напитки, за да помогнат за ограничаване на бързия увеличаване на затлъстяването. Нашите констатации подкрепят призива намаляването на консумацията на безалкохолни напитки да бъде приоритетен подход за ограничаване на пандемията от наднормено тегло и затлъстяване сред подрастващите, заключава екипът на д-р Ху.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1025

    2

    bugomix

    12.06 2024 в 12:00

    Причината за затлъстяването не е газировката в напитките, а ЗАХАРТА! Освен това има сладки напитки без захар. Според мен е по-правилно да се изписава, вместо "газирани напитки", "захарни напитки".
    Създава се грешно впечатление че от газираното се затлъстява. Колкото и газирана вода да пиеш няма да затлъстееш!

    300

    1

    демотиватор

    12.06 2024 в 11:16

    До съвсем неотдавна гладът световен беше големото плашило, пък то сега докъде я докарахме кат изпозатлъстехме, та чак и у великия остров Ниуе зеха да преяждат... (ジ)
     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II