Фармацевт за недостига на лекарства: Неравномерно разпределение на аптеките и проблеми с веригите

OFFNews 27 февруари 2024 в 12:11 555 0

фармацевт

Снимка Getty Images

Магистър-фармацевт

Неравномерното разпределение на аптеките и проблемът с веригите на доставки са предпоставки за недостиг на лекарства, който се е засилил след КОВИД кризата, каза зам.-председателят на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз маг. фарм. Велина Григорова, по време на провеждащия се в София XI национален фарма форум на сп. „Мениджър“. По думите ѝ трябва да има законодателни промени за справяне с този недостиг.

Криза с лекарствата има в световен мащаб, посочи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. "Рамката, в която ние насочваме нашите усилия, е европейското законодателство. В рамките на Европейския съюз, след КОВИД кризата, се коментира необходимостта от преосмисляне на концепцията за производството, особено на активни вещества, извън Съюза, каза той, цитиран от БТА.

По думите му на европейско ниво се обсъжда създаването на системи, които да могат превантивно да установяват потенциален недостиг на лекарства. Едно от решенията е идеята за изграждането на електронна платформа за мониторинг на недостига на лекарства на европейско ниво, като очакваната дата да се случи това е 25 февруари 2025 г., каза Кирилов.

Според зам.-председателят на Комисията по здравеопазването в парламента Александър Симидчиев дигитализацията е начинът, по който ще се изравни достъпът до здравеопазване, то ще стане по-безопасно, както и качеството ще бъде интегрирано.

Дигитализацията в здравеопазването в частта IT, регистри, данни, услуги всъщност върви с правилните темпове и с много добри резултати. Това се вижда и на международно ниво. Когато се сравнява достъпът до пациентски досиета на европейско ниво, резултатът на България е над средноевропейския, отчете министърът на електронното управление Александър Йоловски.

По думите му е направен "лъвски скок" в областта на здравеопазването по отношение на дигитализацията.

Надявам се още днес броят на електронните времеви печати в Националната здравноинформационна система (НЗИС) да достигне един милиард и петстотин милиона. Това е основата на дигиталната трансформация. Тази система стартира през декември 2020 г.. Даваме си сметка, че все още голяма част от лекарствата с бялата рецепта не се изписват с електронна рецепта, но когато това стане, цялото терапевтично лечение ще бъде вътре, отбеляза още министърът.

По думите му данните са обнадеждаващи - има 80 милиона прегледа в НЗИС, 45 милиона направления, 45-47 милиона рецепти.

Въпреки това тази система не изчерпва електронното здравеопазване. Държавата реши да остави в полето на частната инициатива развитието на фармасистема, на болничната система, на системите на лабораториите, общопрактикуващите лекари, на лекарите по дентална медицина като просто изгради един централен компонент, каза Йоловски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки