Европейската агенция по лекарствата одобри COVID-ваксината на Pfizer и BioNTech

OFFNews 21 декември 2020 в 17:19 1257 0

Европейската агенция по лекарствата одобри COVID-ваксината на Pfizer и BioNTech, предаде БТА.  

От агенцията уточниха, че ваксината може да се ползва от хора над 16-годишна възраст. 

"Това е значителна стъпка в борбата срещу пандемията и е историческо постижение", поясниха от Европейската агенция по лекарствата.

Според експертите много рядко ваксината дава странични проявления - основно втрисане, болка на мястото на поставянето на инжекция, главоболие и отпадналост, които отминават за около ден. Отчитат се и много редки алергични реакции.

От агенцията добавиха, че се очаква ваксината да действа и срещу новите известни щамове на вируса. "Безопасността беше най-важната ни цел, знаем каква огромна отговорност носим", заявиха от ръководството на агенцията. Според европейските експерти ползите от ваксината са повече от опасността от странични ефекти.

Европейската лекарствена агенция уточни, че ще публикува подробна информация за извършените изследвания за допълнителна проверка от научната общност. Предвижда се държавите от ЕС да докладват всеки месец наблюденията си за състоянието на имунизираните.

От агенцията призоваха дори ваксинираните да продължат да спазват мерките за безопасно разстояние и лична хигиена, както и да носят маски, защото засега не е известно дали не може да продължат да предават заразата. Очаква се догодина да започнат изследвания за лекарство срещу новата болест, добавят от Европейската лекарствена агенция. 

Европейската комисия съобщи, че до края на деня очаква да издаде пазарно разрешение.

Председателят на ЕK Урсула фон дер Лайен написа в Tуитър, че "това решаващ момент за усилията ни да доставим безопасни и ефективни ваксини на европейците! Сега ще действаме бързо." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!