Европейска платформа ще улеснява обмена на здравни данни

Обобщените в масивен архив здравни данни могат да бъдат използвани за изследователски цели и да подпомогнат науката в области като борбата с рака и редките заболявания

OFFNews 15 март 2024 в 15:02 723 0

Петър Витанов

Снимка OFFNews

Петър Витанов

Преговарящите от Европейския парламент и Съвета постигнаха съгласие за създаването на Eвропейско пространство за здравни данни (EHDS), което ще улесни достъпа на лекари и пациенти до здравна информация на територията на ЕС и ще насърчи сигурния обмен на данни в интерес на обществото. За взетото тази сутрин решение съобщи евродепутатът Петър Витанов.

Споразумението предвижда гражданите да имат електронен достъп до своите здравни досиета (включително рецепти, изображения от образни изследвания, резултати от лабораторни тестове), независимо в коя страна от ЕС се намират. Обобщените в масивен архив здравни данни могат да бъдат използвани за изследователски цели и да подпомогнат науката в области като борбата с рака и редките заболявания. Постигнати са и гаранции за неприкосновеността на личния живот.

Преговорите бяха изключително трудни. Парламентът трябваше да направи редица отстъпки, защото страните-членки бяха непреклонни за всякакви промени в здравните си системи. Преборихме се хората да запазят контрола върху собствените си здравни данни, като същевременно осигурихме и възможност при строги условия данните да бъдат предоставяни за цели от важен обществен интерес, заяви Витанов, който участва в преговорите като член на Групата на социалистите и демократите в ЕП.

Предварителното политическо споразумение за европейско пространство на здравни данни, постигнато тази сутрин от Парламента и белгийското председателство на Съвета, гарантира, че пациентите ще имат достъп до личните си здравни данни по електронен път в различните системи на здравеопазване в ЕС. Законопроектът също така дава на здравните специалисти достъп до данните на техните пациенти.

Всяка страна ще трябва да създаде национални услуги за достъп до здравни данни въз основа на платформата MyHealth@EU. Законът предвижда и създаването на европейски формат за обмен на електронни здравни досиета с ясни правила относно качеството на данните, сигурността и оперативната съвместимост на системите, които ще бъдат наблюдавани от националните органи за надзор на пазара.

Здравните данни ще предоставят нови възможности от научни изследвания, иновации, разработване на политики в мащаб. Споделянето им за реклама или за нуждите на застрахователния бизнес ще е забранено. По време на преговорите евродепутатите гарантираха, че вторичното използване на данните на пазара на труда (при наемане на служители, например), при кредитиране и други видове профилиране, също ще бъде обект на забрана.

Законът дава право на пациентите сами да определят как да се използват техните данни и какъв да е достъпът до тях. Те трябва да бъдат информирани всеки път, когато се осъществява достъп до здравното им досие и ще имат право да поискат или коригират неверни данни. Пациентите също така ще могат да възразят срещу достъпа на здравните специалисти до техните данни за първична употреба, освен когато това е жизнено необходимо.

Осигурено е правото на пациентите да се откажат от вторична употреба на данните, с някои изключения за целите на обществения интерес.

„Споразумението за Европейското пространство на здравни данни ще даде тласък на трансграничното здравно обслужване и иновациите, като същевременно ще защити правата на пациентите“, подчерта още Петър Витанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!