Ендокринолог: Пациенти трупат инсулин в хладилника, а други обикалят аптеките

Специалисти искат гъвкаво изписване на рецептите за инсулин

OFFNews 09 ноември 2023 в 13:16 1173 2

инсулин

Снимка Pixabay

Специалисти по ендокринология и представители на организации на хора, болни от диабет, призоваха за гъвкаво изписване на рецептите за инсулин.

На пресконференция те предложиха, когато пациентът види, че необходимият му инсулин намалява, да има възможност да отиде при личния си лекар и да поиска нужното количество.

На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета, който има за цел да повиши информираността на обществото по отношение на заболяването, припомниха от Националната асоциация на децата с диабет.

"Диабетът вече е епидемия, тип 2 при възрастните вече обхваща над 10% от населението в индустриално развитите страни, детският диабет вече се утрои", каза ендокринологът доц. Радка Савова.

По думите ѝ от шест на 100 000 деца с диабет през 80-те години, девет на 100 000 през 90-те години, последното десетилетие вече имаме 18 на 100 000. Според нея трябва да бъде увеличено производството на инсулин, както и на другите препарати за лечение на диабет.

"От една страна имаме повишено потребление, от друга страна – недостиг на тези лекарства не само в България. Пациенти в Холандия и Дания съобщават за недостиг на инсулин", посочи още Савова. 

Специалистът обясни още, че страната трябва да се обърне към вътрешните си резерви и да се разпределят по-справедливо и по-икономично инсулиновите препарати между пациентите.

"Получава се аномалия с месечните задължителни електронни рецепти. Обикновено даваме малко по-големи количества инсулин, тъй като съвременната концепция за лечение е гъвкавото дозиране на инсулина според ежедневните нужди, според двигателната активност, според състоянието на болестта, според хранителния прием", обясни доц. Савова, цитирана от БТА. 

Пациентите не са "заковани" към някаква инсулинова доза, а те ежедневно променят своите дози, което на месечна база означава различно потребление на инсулин.

"Те трябва веднъж месечно да получат едно и също количество, обикновено надписано от ендокринолозите, за да има резерви при липса на препарати. Получава се така, че пациенти трупат инсулин в хладилника, а други обикалят аптеките, за да намерят същото лекарство", заяви доц. Савова.

Ендокринолог обясни, че в момента има огромен „вторичен пазар“ – пациентите си разменят инсулин в мрежата, а това влошава качеството на препарата. Според доц. Савова лекарите се превръщат в диспечери, а всичко това се случва на фона на едно презапасяване.

"Ако направим гъвкаво изписването на рецепти, ще освободим големи резерви и те ще бъдат в складовете, където се съхраняват правилно", посочи доц. Радка Савова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

09.11 2023 в 15:31

Но иначе "здравната реформа" си е нечуван супервърховояк успех.
Нали ?! (ジ)

-2175

1

IvanGrozn

09.11 2023 в 14:18

Спирате да продажбите на онези инжекции за дебелаци и проблема е решен. Как така ще има недостиг на живото-спасяващо лекарство???
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика