ЕМА одобри ваксината на ''Модерна''

OFFNews 06 януари 2021 в 14:41 1707 0

Европейската агенция по лекарствата ( ЕМА) препоръча ЕС да започне прилагането на ваксината на "Модерна", съобщават световни агенции, цитирайки съобщение на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Туитър.

Решението бе очаквано. В понеделник вечерта експертите от агенцията не успяха да съгласуват препоръката към Европейската комисия, която окончателно ще потвърди с формално решение.

От EMA посочват, че голямо клинично проучване е показало, че ваксината COVID-19 Moderna е ефективна за предотвратяване на COVID-19 при хора на възраст над 18 години.

В трета фаза на изпитванията са участвали около 30 000 души, половината от които са получили плацебо. Ефикасността е изчислена при близо 28 000 души на възраст от 18 до 94 години, които не са имали признаци на изкарана инфекция. Проучването е показало 94,1% ефективност с намаляване на симптоматичните случаи на COVID-19, при хората, получили ваксината (11 от 14 134 ваксинирани хора са развили COVID-19 със симптоми) в сравнение с хората, които са получили фиктивни инжекции (185 от 14 073 души получили фиктивни инжекции, са развили COVID-19 със симптоми). Това означава, че ваксината е показала 94,1% ефикасност в проучването“, отбелязват от ЕMA.

Проучването също така e показало 90,9% ефективност при участници с риск от тежък COVID-19, включително тези с хронични белодробни заболявания, сърдечни заболявания, затлъстяване, чернодробни заболявания, диабет или HIV инфекция, допълват от лекарствения регулатор.

„Високата ефикасност се запазва и при половете, различните расовите и етническите групи. Най-честите нежелани реакции обикновено са леки или умерени и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинацията. Най-честите нежелани реакции са болка и подуване на мястото на инжектиране, умора, студени тръпки, треска, подути или нежни лимфни възли под мишницата, главоболие, болки в мускулите и ставите, гадене и повръщане. Безопасността и ефективността на ваксината ще продължат да бъдат наблюдавани чрез системата за фармакологична бдителност на ЕС и допълнителни проучвания, както от компанията, така и от европейските власти“, заключават от ЕMA.

Това е втората одобрена от ЕМА ваксина срещу коронавируса, след като в края на декември препоръча поставянето на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". С днешното решение и очакваното потвърждение от ЕК в ЕС ще бъдат достъпни две ваксини срещу новото заболяване.

Досега Евросъюзът е договорил доставката на 300 млн. дози за тази година от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", както и на 80 млн. дози от "Модерна", с възможност за поръчка на още 80 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови