Експерти: Случаите на COVID-19 са внесени, няма разпространение вътре в училищата

OFFNews 21 септември 2020 в 09:26 2834 0

Снимка Архив

Случаите на коронавирус са отпреди началото на учебната година, не мисля, че става дума за разпространение вътре в училищата. Това каза по БНТ д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Преподавателите са започнали да посещават училищата от 1 септември, контактували са предимно помежду си, не смятам, че има връзка с децата, обясни той. Д-р Миндов препоръча учениците да носят шлем, защото е по-хигиенично и по-удобно. Освен това лесно се почиства.

Той уточни, че децата, които трябва да минат на дистанционно обучение по здравословни причини, трябва да получат документ от личния лекар или от специалиста, който ги наблюдава. Решението засяга деца с онкологични заболявания, и тези, които са на терапия с кортикостероиди и имунитетът им е силно занижен.

Личните лекар напомни, че здравните карти трябва да бъдат предадени до 15 октомври. Затова е необходимо децата да минат на профилактичен преглед, а ако има изоставане в имунизациите - да бъдат направени. Д-р Миндов подчерта, че за целта родителите трябва да се свържат с личния лекар, за да разберат в кои дни има зелен коридор - тогава се преглеждат здрави деца. Мярката е приета, за да не се смесват потоците с болни и да се избегне заразяване. 

Според д-р Ирина Гайтаневска, началник на отдел Епидемиология и контрол н заразните болести в РЗИ София
контролът над спазването на мерките в училищата е ежедневен. Случите в София не са чак толкова много, коментира тя и уточни, че са внесени.

"Не може да се говори на този етап за разпространение в училищата или класовете. Създадена е доста добра организация по спазване на мерките, доколкото е възможно. Със сигурност след изтичане на първата седмица ние ще анализираме информацията и тези мерки ще бъдат обсъдени, някои неща ще се променят, това е процес, за да бъде всичко под контрол. Има много за и против маските в училище няма как малките да бъдат с маска в час, има моменти, в които това е абсолютно невъзможно. Много разчитаме на родителите, да се разяснява кога и как да се носят, децата трябва да бъдат подсещани", каза още д-р Гайтаневска.

Тя не уточни какви са санкциите за родители или директори на детски и учебни заведения при неспазване на мерките с аргумента, че не трябва да се говори за негативната и финансовата страна на въпроса.

"Процесът е двустранен освен родителя, учителят също трябва да положи усилия, отговорността е на всички нас", каза експертът от РЗИ София.

Междувременно още една паралелка в Пловдив излиза в режим на онлайн обучение от днес. Причината е положителна проба на COVID-19 при първокласник от СУ "Св. Константин Кирил Философ".

Продължават да учат дистанционно и в електронна среда и третокласниците от „Св. Паисий Хилендарски“, в чиято паралелка бе установен първият случай на инфекцията в пловдивско училище от началото на учебната година.

Детето е добре и е под домашно наблюдение. РЗИ Пловдив е препоръчала целият клас да остане под карантина. В училището се провежда засилена дезинфекция, обследването на контактните лица продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews