Експертен съвет ще реши дали се налага затягане на мерките

Фалшивите сертификати за ваксинация са изолирано явление, прокуратурата трябва да се произнесе, посочи здравния министър

OFFNews Последна промяна на 06 октомври 2021 в 18:32 3124 0

Снимка Архив/БТА

"Решението за затягане на мерките не трябва да бъде политическо, а експертно. Утре ще заседава Експертния съвет по епидемиология, който ще излезе със становище дали са необходими нови ограничения."

Това каза по bTV министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и увери, че ако се наложат нови мерки, ще има гратисен период за реакция на засегнатите бизнеси.

По повод четвъртата вълна на пандемията у нас той посочи:

"Тази вълна е силна като всяка друга, която сме преживявали. Сегашната вълна се доминира от Делта варианта, който се разпространява по-лесно и има повече деца, но смъртността е значително по-ниска от предишните вълни."

Той открои и причините за високата смъртност от коронавирус у нас: лошо състояние на здравната система, тежки диспропорции във всички сфери, ниски нива на ваксинационно покритие.

По думите на здравния министър екипът му е успял да създаде по-добра организация за лечение на заболелите:

"Сега няма линейки между болниците, починали по тротоарите, няма хаос и паника, мерките са планирани още лятото в националния план и бяха приложени след широко обществено обсъждане."

Министърът коментира и появилата се информация за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация:

"Трудно е да кажа какъв е мащабът на издадените фалшиви сертификати, но според мен е силно преувеличен, това е изолирано явление, надявам се прокуратурата да ги разкрие."

Министърът показа и документа, който ще бъде издаван за поставена трета доза ваксина. Той обаче не се изисква при пътуване.

Около 8000 деца на възраст над 12 години са ваксинирани до момента, съобщи Кацаров и допълни, че има приети за лечение в болница с коронавирус, но състоянието им не е прекалено тежко. Министърът увери, че няма проблем с педиатричните легла в лечебните заведения.

Според Кацаров огромна част от училищата все още учат присъствено. Той посочи Габрово като район, в който вече има въведен режим на ротация в учебните заведения, тъй като заболеваемостта в областта е над 500 на 100 000 души. Министърът уточни, че карантината за всички контактни лица на заразени ученици е 10 дни и за да се върнат в училище не е необходимо да се тестват.

Има ли проблем с безплатните лекарства за хората на домашно лечение?

Здравният министър не отрече, че има проблеми с изписването на безплатни лекарства за пациентите с лека форма на коронавирус. Обяснението според него е, че това е нормален процес, когато нещо се въвежда за пръв път. Той съобщи, че в момента са разкрити около 100 ковид зони в страната и че те тепърва ще изиграят своята роля и ще облекчат болниците и извънболничната помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови