Експертен съвет ще реши дали се налага затягане на мерките

Фалшивите сертификати за ваксинация са изолирано явление, прокуратурата трябва да се произнесе, посочи здравния министър

OFFNews 06 октомври 2021 в 18:32 3713 0

Снимка Архив/БТА

"Решението за затягане на мерките не трябва да бъде политическо, а експертно. Утре ще заседава Експертния съвет по епидемиология, който ще излезе със становище дали са необходими нови ограничения."

Това каза по bTV министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и увери, че ако се наложат нови мерки, ще има гратисен период за реакция на засегнатите бизнеси.

По повод четвъртата вълна на пандемията у нас той посочи:

"Тази вълна е силна като всяка друга, която сме преживявали. Сегашната вълна се доминира от Делта варианта, който се разпространява по-лесно и има повече деца, но смъртността е значително по-ниска от предишните вълни."

Той открои и причините за високата смъртност от коронавирус у нас: лошо състояние на здравната система, тежки диспропорции във всички сфери, ниски нива на ваксинационно покритие.

По думите на здравния министър екипът му е успял да създаде по-добра организация за лечение на заболелите:

"Сега няма линейки между болниците, починали по тротоарите, няма хаос и паника, мерките са планирани още лятото в националния план и бяха приложени след широко обществено обсъждане."

Министърът коментира и появилата се информация за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация:

"Трудно е да кажа какъв е мащабът на издадените фалшиви сертификати, но според мен е силно преувеличен, това е изолирано явление, надявам се прокуратурата да ги разкрие."

Министърът показа и документа, който ще бъде издаван за поставена трета доза ваксина. Той обаче не се изисква при пътуване.

Около 8000 деца на възраст над 12 години са ваксинирани до момента, съобщи Кацаров и допълни, че има приети за лечение в болница с коронавирус, но състоянието им не е прекалено тежко. Министърът увери, че няма проблем с педиатричните легла в лечебните заведения.

Според Кацаров огромна част от училищата все още учат присъствено. Той посочи Габрово като район, в който вече има въведен режим на ротация в учебните заведения, тъй като заболеваемостта в областта е над 500 на 100 000 души. Министърът уточни, че карантината за всички контактни лица на заразени ученици е 10 дни и за да се върнат в училище не е необходимо да се тестват.

Има ли проблем с безплатните лекарства за хората на домашно лечение?

Здравният министър не отрече, че има проблеми с изписването на безплатни лекарства за пациентите с лека форма на коронавирус. Обяснението според него е, че това е нормален процес, когато нещо се въвежда за пръв път. Той съобщи, че в момента са разкрити около 100 ковид зони в страната и че те тепърва ще изиграят своята роля и ще облекчат болниците и извънболничната помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!