Експерт: Следващият здравен министър трябва да е от системата

OFFNews 26 февруари 2024 в 11:05 890 1

Аркади Шарков

Снимка БГНЕС

Аркади Шарков

„Следващият здравен министър трябва да е балансьор, част от системата, и да формулира ясна политика за стратегическо планиране за програмите по скрининг. Слаби звена са профилактиката и информационната осведоменост. Трябва акцент върху социалните мрежи, за да се стигне до по-младата част от обществото". Това заяви в интервю за БГНЕС Аркадий Шарков, здравен икономист и изследовател от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

„Ключовите задачи, с които трябва да се заеме следващият здравен министър, е формулирането на ясна политика за стратегическо планиране за програмите по скрининг, касаещи сериозни онкологични заболявания. Тук трябва да споменем и културата на пациентите за провеждането на редовни прегледи, за да се хване болестта на време, в този случай трябва да има информационна кампания от страна на МЗ, но не само чрез медиите, но и да се навлезе на ниво социални мрежи, за да бъде достигнато до най-младите", смята експертът.

Аркадий Шарков обясни, че след пандемията от COVID стана ясно, че вниманието върху хроничните заболявания е било занемарено. Един от основните проблеми, които изплува на дневен план, е множеството нелекувани тежки хронични заболявания, свързани със сърдечно-мозъчно-съдовата система, тук говорим за хипертонии, които бяха извън контрол за хората с диабет.

„Лекарствата за именно такива пациенти са осигурени едва на 25% от НЗОК, и този процент трябва да е увеличен", смята Шарков. Според него недостигът на лекарства е в различни форми, и за това има и външни фактори.

„Повишаващите се цени на базовите съставки за производство на лекарства и цените за опаковките - тук говорим за липса на алуминий вследствие на войната в Украйна, нарушени вериги на доставки вследствие на постефектите от пандемията, и взаимоотношенията на Европа със САЩ и Китай, както и конфликтът в Палестина. Има изготвен законопроект, касаещ системата СЕСПА, той трябва да бъде направен така че да бъде в полза за пациентите", отбеляза Аркадий Шарков.

Експертът определи повечето пари в НЗОК и по-бързия достъп до лекарски услуги като „положително направени неща в сферата на здравеопазването“. „Първо, имаме повишение на парите за превенция и профилактика в бюджета на НЗОК. Второ, имаме по-лесен достъп до лекарски услуги", каза Шарков, но коментира, че все още има и висок ръст на хронични заболявания, и на онкологични такива.

„Там внимание трябва да се обърне", смята здравният икономист, след което уточни, че липсва широк обхват на профилактика. „В Северна Македония ваксинацията срещу папилома вирус е 85%, докато в България са едва 4%. В тази посока трябва да бъде обърнато внимание през следващите години", съветва още Аркадий Шарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7925

1

Trabajo

26.02 2024 в 13:03

"Експерт: Следващият здравен министър трябва да е от системата"

Като гледам, че експертът е на Христо Бисеров - ясно е, за коя"система" иде реч.

Гиди гниди корумпатски, как се размножават.
 
X

Да помогнем на украинските деца!