Едва 8% от пациентите с COVID-19 са имали бактериална инфекция, но 72% са лекувани с антибиотици

Янка Петкова 18 ноември 2020 в 12:23 8118 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Д-р Скендер Сила

Едва 8% от хоспитализираните пациенти с коронавирус са имали бактериална или лигавична инфекция, но въпреки това 72% от приетите в болница са лекувани с антибиотици. Това показва проучване за употребата на антибиотици в няколко европейски страни, направено от СЗО.

Резултатите съобщи д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в България, на пресконференция по повод Световната седмица посветена на осведомеността за антимикробната резистентност и COVID-19.

Той посочи още, че в различните държави самолечението с антибиотици варира от 0 до 46%, като се наблюдава тенденция на покачване с увеличаване на разпространението на коронавирусната инфекция. Данните от проучването сочат, че 79 до 96% от употребявалите антибиотици през последните седем дни са заявили, че нямат коронавирус, едва 8% от запитаните са съобщили, че са имали тежко протичащо заболяване от COVID-19.

Анализите на СЗО показват, че тези медикаменти се използват по-скоро за профилактика на инфекцията и в много малко случаи, когато са наистина необходими. Д-р Сила изтъкна, че в България се разработва национален план за действие срещу антимикробната резистентност, който би могъл да сведе излишната употреба на антибиотици до минимум.

Доц. Ангел Кунчев: По употреба на една от групите евтини антибиотици сме на първо място в Европа

"Нашите болници лекуват с най-евтините антибиотици, достъпни за масово ползване, в резултат на което за една от групите медикаменти сме на първо място по употреба. Страшното е, че разликата между нас и вторите е 8 пъти. Болниците използват по икономически причини най-евтиния антибиотик и в резултат ще се лишим от него заради създадена резистентност. Още по-голям проблем има в извънболничната помощ, хората масово се самолекуват, особено сега в условията на пандемия", каза той.

Ако ви предпишат антибиотик за 7 дни, но го спрете след 4-ия, вие вече работите за възникване на антимикробна резистентност, предупреди главният държавен здравен инспектор.

По думите му Националният план за действие срещу антимикробната резистентност не се неглижира, но в изготвянето му участват 20 институции, които трябва да свършат своята част от подготовката, затова е било поискано в кратки срокове да представят поне финансовата част.

Доц. Кунчев опроверга твърденията, че хората с хронични заболявания са пренебрегнати в условията на пандемия и заяви, че никой, нуждаещ се от лечение, няма да бъде върнат. Той коментира и ваксиналното покритие срещу грип като обясни, че в някои семейни практики поставянето на безплатни ваксини необяснимо се забавя, въпреки че тази година са осигурени 50% повече противогрипни ваксини, за да се имунизират хората над 65 г.

Проф. Асена Сербезова: Не допускайте да се лекувате по телефона или от социалните мрежи

Всеки втори хронично болен взема лекарствата си неправилно, констатира проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз. Тя подчерта и свръхупотребата на антибиотици в последните седмици, довела до дефицит на лекарствата в аптеките. Проф. Сербезова препоръча да се приема пълния курс на лечение с антибиотик, когато е назначен след  преглед от специалисти, да се спазват указанията за съхранение, да се четат листовките, при нежелани реакции да се информират съответните органи и да не се пият антибиотици, изписани на друг.

"Виждали сме рецепти с по три антибиотика за лечение на коронавирус, предписани за твърде дълъг период от време", коментира тя и допълни, че не бива да има матрица в изписването на лекарствата, защото лечението трябва да е индивидуализирано, според стадия на заболяването и придружаващите болести на всеки.

"Не допускайте да се лекувате по телефона или в социалните мрежи", апелира председателят на фармацевтичния съюз.

Проф. Сербезова изтъкна, че е необходима законодателна промяна, за да могат оригиналните лекарства да бъдат заменяни с генерични, каквато е масовата практика в Европа. И в момента лекарите могат да предписват генерично лекарство, но не го правят, изтъкна тя.

По повод дефицита на някои медикаменти в аптечната мрежа тя съобщи, че проблемът ще се обсъжда на среща в здравното министерство. 

Във връзка с противогрипните ваксини и липсата им в аптеките тя даде пример с нелоялна практика на търговец на едро, от когото аптека може да закупи 10 противогрипни ваксини, ако напазарува за още 2000 лв.

"Това не е морално", каза проф. Сербезова и предупреди да не се купуват лекарства по интернет, тъй като няма никаква гаранция, че това е същият медикамент, нито че е съхраняван правилно.

Европейският регион е с най-висок брой случаи на коронавирус в момента, тенденцията вероятно ще се задържи. хубавото е, че има само изолирани случаи на грип, коментира д-р Скендер Сила.

Той съобщи, че според прогнози на експерти от СЗО-Европа носенето на маски до пролетта може да спаси 264 000 души. Представителят на организацията в България подчерта, че е от особено значение е да се укрепи системата за проследяване на контактните лица, поставянето под карантина и изолирането на заразените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови