Един туберкулозно болен може да зарази 20 души за година

Болестта има скрит период, предупреди д-р Ирена Коцева от РЗИ Плевен

OFFNews 24 март 2023 в 10:40 760 0

рентгенова снимка

Снимка Getty Images

Рентгенова снимка на туберкулозно болен

"Туберкулозата може да се развие незабелязано. През този "скрит период" заразата прониква в голям брой хора, които живеят, работят, учат или са в контакт с болния. Новите болни също са източник на зараза и те могат да заразят други. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува".

Това каза за БТА д-р Ирена Коцева от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен по повод Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва днес.

Всяка година в Плевенско се установяват случаи на заболели от туберкулоза. Според данните на РЗИ през миналата година в областта са регистрирани 23. Обхванати са 49 контактни лица с необходимите диагностични изследвания и консултации, в резултат на които са открити пет латентни туберкулозни инфекции (ЛТИ) и четирима души, суспектни (съмнителни) за туберкулоза, насочени за лечение.

През 2020 г. установените случаи на туберкулоза в Плевенско са 32, а през 2021 г. – 26.

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Д-р Коцева е категорична, че дори когато пациентът се почувства добре скоро след началото на лечението, в никакъв случай не трябва самоволно да прекрати редовното приемане на лекарствата, а да завърши целия курс на лечение съгласно уточнените срокове.

"Прекъсването на лечението може да доведе до възобновяване на инфекцията, повишен риск за заразяване на близките хора около пациента и, което е най-опасно - преминаване на туберкулозата в по-тежки, резистентни форми, които не се повлияват от обичайните лекарства", обясни тя.

Тя посочи и някои от най-характерните симптоми на туберкулозата – кашлица, която продължава повече от три седмици, храчки, особено когато в тях се появи кръв, повишена температура, нощно изпотяване, болки в гърдите, засилващи се при дишане и кашлица, отпадналост и безсилие, безапетитие, отслабване на тегло.

През тази седмица в Плевен се провеждат безплатни консултации в Отделението за диспансерно наблюдение на болни с пневмофтизиатрични заболявания от 9:00 -12:00 ч. Те са част от кампанията "Седмица на отворените врати", организирана в рамките на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 - 2025 г.

Консултации със специалисти пулмолози на пациенти с белодробни заболявания се организират и в болница "Сърце и Мозък" в Плевен. Те ще се провеждат до края на март всеки работен ден между 13:00 ч. и 14:00 ч. след предварително записване на тел. 064/678-400.

На 24 март 1882 г., д-р Роберт Кох публично представя пред Берлинското физиологично дружество своята забележителна лекция "За туберкулозата". Този ден се приема за дата на откриването на причинителя на туберкулозата - Mycobacterium tuberculosis. През 1982 г., в чест на 100 години от откритието, Световната здравна организация и Международният съюз срещу туберкулозата и белодробните болести предлагат 24 март да бъде обявен за Световен ден за борба с туберкулозата.

Тази година мотото на кампанията, провеждана традиционно от Министерството на здравеопазването по повод световния ден, е "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови