Един от пет смъртни случая се дължи на нездравословно хранене, показа изследване

Търговският пълнозърнест хляб, поничките, пържените закуски и снаксовете се класифицират като ултрапреработени храни

OFFNews 05 март 2024 в 09:32 1077 0

сладкиши

Снимка Pixabay

Изследването е публикувано в Science alert

Според най-мащабния преглед на фактите досега свръхпреработените храни, като зърнени храни и газирани напитки, са свързани с 32 вредни за здравето ефекта, съобщи Science alert. Изследване показва, че един от пет случая се дължи на нездравословно хранене.

За пръв път ултрапреработените (УПХ) храни бяха дефинирани преди около 15 години, за да могат изследователите да проучат влиянието на обработката на храните върху здравето. В това ново проучване, наречено "обзор на въздействието", са анализирани много скорошни изследвания, в които са участвали почти 10 милиона души, за да се съберат голяма част от наличните данни и да се даде цялостна картина на въздействието на УПХ върху нашето здраве.

Диетите, съдържащи високи пропорции на УПХ, несъмнено са вредни за здравето, а новото проучване потвърждава връзките с широк спектър от заболявания. Остават обаче въпроси относно специфичните механизми, по които тези храни ни разболяват. През годините изследователите са предложили няколко механизма. Сред тях са лошото качество на храната, тъй като някои този тип храни могат да бъдат с високо съдържание на мазнини, захар и сол, с ниско съдържание на фибри и с недостиг на основни витамини, минерали и антиоксиданти, пише БГНЕС.

Други механизми включват липса на структура и текстура, което ускорява храненето, повишава нивата на кръвната захар и е по-малко ефективно за намаляване на апетита. Голямо внимание се обръща и на хранителните добавки и други химикали, които се прибавят към храната или се замърсяват от опаковките или околната среда.

Качеството на доказателствата е различно

Интересен аспект на споменатото изследване е фактът, че мащабите на резултатите сред проучванията е различна, а някои от корелациите са слаби. Това вероятно се дължи отчасти на широкия спектър от храни, включени в категорията УПХ. Определението идентифицира храни, които могат да съдържат добавки и химикали и са интензивно преработени, като се използват рафинирани и възстановени съставки, които потребителите може да не познават.

Това обхваща толкова разнообразни храни, като сладолед, снаксове, пълнозърнест хляб, преработени меса и нискомаслени пасти. Тези много различни храни, съдържащи много различни съставки и хранителни вещества, вероятно ще имат много различни ефекти върху нашето здраве.

Друг важен фактор, който трябва да се вземе предвид, е, че тези проучвания обхващат широк брой хора. При анализа се отчитат различни фактори, като възраст, пол и начин на живот, които могат да изкривят данните. Въпреки това резултатите могат да покажат само връзката между хранителния прием и здравето. Те не предоставят преки доказателства за съответните механизми. Спешно се нуждаем от нови изследвания, за да разберем как и защо някои храни могат да причинят влошаване на здравето.

Въпреки че са възможни някои преки проучвания, дългосрочните последици за здравето, например при консумация на високи нива на хранителни добавки, биха могли да бъдат трудни и етично съмнителни. Съществува обаче възможност тези ефекти да бъдат изследвани по-подробно, като се използват съществуващите данни. Тъй като се публикуват повече проучвания, количеството данни със сигурност би трябвало да ни позволи да се съсредоточим върху различните форми на УПХ, за да определим най-добрите и най-лошите.

Като се има предвид огромното количество данни в обобщаващия преглед, би било интересно да се извлекат някои по-точни данни, които да помогнат да се определи кои храни трябва да избягваме.

Време е да се задълбочим

В категорията УПХ се съдържа огромен набор от храни със също толкова разнообразно съдържание на хранителни вещества. Търговският пълнозърнест хляб, както и сладоледът, поничките и пържените закуски, се класифицират като УПХ. Затова е много вероятно различните УПХ да имат широк спектър от ефекти върху здравето.

Освен това механичните изследвания, при които на хора се дават определени храни или съставки по контролиран начин, както и по-подробният статистически анализ на съществуващите изследвания, трябва да ни помогнат да определим кои УПХ да избягваме, кои са безопасни и кои дори могат да бъдат полезни като част от здравословна, балансирана диета.

Едно нещо е сигурно - тези проучвания трябва да помогнат за изготвянето на съвети за ограничаване на консумацията на ултрапреработени храни, които очевидно са вредни за здравето. От друга страна, трябва да се стремим да определим кои аспекти на тези храни са най-опасни, така че производителите на храни да могат да ги елиминират от диетата ни, както това е постигнато с вредни съставки като трансмазнини и някои изкуствени оцветители.

Много хора разчитат в голяма степен на търговски, преработени хранителни продукти и ние трябва да гарантираме, че в бъдеще тези храни ще бъдат безопасни и питателни, особено за бедните и уязвимите групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови