Един на всеки 10 хиляди души в България се ражда с хемофилия

С червени светлини и флашмоб се отбелязва Световният ден на хемофилията у нас

OFFNews 17 април 2021 в 10:43 1403 0

Един на всеки 10 хиляди души у нас се ражда с хемофилия. Засегнатите са 700 души, от които 120 деца. С тази статистика посрещаме Световният ден на хемофилията - 17 април.

Днес от Българска асоциация по хемофилия канят всеки да се облече в червено, да се снима и да изпрати снимката до тяхната Фейсбук страница, с което да изрази подкрепата си към хората с хемофилия.

Хемофилиите са болести, които възникват от вроден дефицит на два от кръвосъсирващите фактори – фактор VIII или фактор IX – и според това се разделят на два типа – хемофилия А и хемофилия В. Среща се с еднаква честота във всички етнически групи и раси, като честотата на хемофилия А е приблизително 1 на 6000 мъже, а на хемофилия В – 1 на 30 000.

Около 30% от случаите възникват спонтанно, без предхождаща фамилна анамнеза за хемофилия. Клинично се представят с различни по вид кръвоизливи, чиято честота и тежест зависят от степента на дефицит на коагулационния фактор.

Българските пациенти с хемофилия имат достъп до всички конвенционални и иновативни лекарствени продукти и броят на възрастните пациенти, които получават профилактично лечение, непрекъснато нараства. Проблемите, които остават, са свързани с недостатъчни количества коагулационни фактори на глава от население, които в сравнение с повечето европейските страни продължават да заемат последни места.

Тази вечер Българска асоциация по хемофилия ще освети 2 знакови публични сгради в червен цвят – “Националния Дворец на Културата” в София и Параклис-мавзолей “Свети Георги Победоносец” в Плевен, като символ на съпричастност към хората с нарушения в кръвосъсирването. Представители на асоциацията ще направят символичен флашмоб с хвърляне на червени балони в небето едновременно в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Всеки, който е съпричастен към 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови